Економіка України демонструє стійкість, ВВП у липні зріс на 2,7% - Свириденко

Економіка України демонструє стійкість, ВВП у липні зріс на 2,7% - Свириденко

Укрінформ
У липня 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 2,7% у річному вимірі.

Про це повідомила перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко у соцмережі X, передає Укрінформ.

"Економіка продовжує демонструвати стійкість. Згідно з даним Міністерства економіки України, у липні ВВП зріс на 2,7%. Сумарно за січень-липень цьогоріч маємо зростання на рівні 4,0%", - повідомила Свириденко.

За її словами, зростанню внутрішнього валового продукту сприяв ранній початок збору врожаю у сільському господарстві, стабільна робота морського коридору та відновлення будівельної сфери

«У липні економіка працювала в умовах «віялових» відключень електроенергії через її дефіцит. Це ускладнювало економічну активність як підприємств, на тлі зростання витрат, так і споживачів товарів та послуг. Проте економіці вдалось нівелювати негативний вплив дефіциту електроенергії. Цьому сприяли високий рівень адаптивності бізнесу до складних умов і досвіду реагування на такі виклики. Окремі підприємства забезпечили собі стабільний доступ до електроенергії завдяки прямому імпорту», - зазначила Свириденко.

За її словами, динаміка зростання економіки за перші сім місяців 2024 року на рівні 4,0%, наразі відповідає оновленому урядовому прогнозу. Зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

Водночас дефіцит кваліфікованих фахівців негативно впливає на очікування бізнесу і стримує їхню економічну активність.

Свириденко зазначила, що у липні збереглась позитивна динаміка внутрішньої торгівлі завдяки поступовому зростанню споживчого попиту. Відновлювалася і будівельна сфера, де основними драйверами росту стали бюджетне фінансування відновлення пошкодженої критичної інфраструктури, проведення капітальної відбудови, а також ремонтів дорожнього покриття на аварійних ділянках.

У промисловості підприємства зберігають виробничу активність завдяки прямому імпорту електроенергії та наявному досвіду реагування на енергетичні виклики. Але збільшення витрат на забезпечення альтернативних джерел постачання електроенергії стримує зростання виробництва.

Читайте також: Програма «Національний кешбек» може додати 0,25 відсотка до зростання ВВП

Як повідомляв Укрінформ, у липні, попри дефіцит електроенергії та менші порівняно з попереднім роком врожаї, НБУ дещо поліпшив прогноз економічного зростання на цей рік – до 3,7%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-