Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Брак кадрів та відсутність даних про енергоспоживання - з чим зіштовхуються громади при розробці енергетичних планів

Брак кадрів та відсутність даних про енергоспоживання - з чим зіштовхуються громади при розробці енергетичних планів

Укрінформ
Масові відключення електропостачання вкотре актуалізували питання енергетичної незалежності громад

10 українських громад-учасниць проєкту DiXi Group з розробки Муніципальних енергетичних планів (МЕП) активно працюють над створенням ​​документу стратегічного планування, що визначає довгострокові цілі сталого енергетичного розвитку громади , покликаного зменшити їх залежність від викопного палива та збільшити частку відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) в енергетичному балансі кожної з громад.  

За результатами роботи по збору даних виявилося, що місцеві електро- та газопостачальні організації відмовляються надавати статистичну інформацію щодо споживання паливно-енергетичних ресурсів, аргументуючи відмову закритістю даних у зв’язку з військовим станом. Часто громади вимушені опосередковано робити енергетичну оцінку за доступними даними з відкритих джерел чи застарілих документів. Як зазначають експерти проєкту, це  суттєво  зменшує вірогідність отримати точні дані про вихідний енергетичний стан громад, особливо в оцінках скорочення споживання енергії та розвитку ВДЕ. Відповідно – гальмується процес розробки МЕПів. 

Ще одна суттєва проблема – гострий брак кваліфікованих кадрів у сфері енергоефективності та енергетичного менеджменту. Для підвищення інституційної спроможності фахівці DiXi Group проводять для громад навчальні тренінги, консультації та надають експертний супровід громадам, що дозволяє останнім підвищити якість та рівень енергетичного планування. Зокрема, експерти працюють над створенням/удосконаленням відділів енергоменеджменту в громадах.

Загалом рівень енергетичної ефективності громад та рівень розвитку ВДЕ дуже різняться в залежності не лише регіону, але й рівня організованості у самих громадах. Втім, можна відмітити стійкий тренд до підвищення рівня енергоефективності та розвитку ВДЕ за попередні 5 років. Значний вплив на це мав сам факт реформи децентралізації, створення громад як адміністративно-територіальної одиниці та, відповідно, децентралізації фінансування. Попередній досвід участі в міжнародних програмах допомоги дав громадам значний поштовх до сталого енергетичного розвитку.

Нині особливу увагу громади приділяють встановленню сонячних електростанцій (СЕС). Масові відключення електропостачання вкотре актуалізували питання енергетичної незалежності громад. Здебільшого СЕС планують використовувати для стабільного енергозабезпечення об’єктів водопостачання, критичної інфраструктури, забезпечення вуличного освітлення тощо. Громади активно шукають для цього джерела фінансування. 

Також хочемо звернути увагу на  високу зацікавленість громад у ефективному використанні біопалива, біопального, біогазу для заміщення традиційних «брудних» джерел енергопостачання. Прикладом такої ініціативи є впровадження у 2021 році когенераційної установки (одночасна генерація електричної та теплової енергії) встановленою електричною потужністю 10 МВт на одному з промислових об’єктів Полтавської Міської Територіальної Громади. Джерелом палива такої установки є біогаз, який виробляється газогенераторною станцією на біопаливі. 

Ключове у процесі розробки МЕПів – усвідомлення громадами необхідності побудови  енергетичної системи, що базується на принципах зеленого відновлення, зменшення залежності від викопного палива та децентралізації. Це запорука енергетичної незалежності громад та перспектив їх зеленого відновлення. Тому ми спільно працюємо над тим, аби кожна громада досягла своїх цілей з енергоефективності”, – наголосила генеральна менеджерка у сфері сталого розвитку DiXi Group Вікторія Коваленко

Навіть на етапі розробки МЕПів у громад є вагомі успіхи в частині підвищення енергоефективності:

  • у Вознесенську успішно реалізували проєкт «Зниження рівня енергоспоживання в будівлях лікарні; 
  • Капітальні ремонти вуличного освітлення в селах Обжитне та Лісничівка після їх приєднання до Балтської громади;
  • Первомайська громада встановила наземну сонячну електростанцію  потужністю 350 кВт. Це забезпечить 380 тис. кВт-год щорічної генерації електроенергії та дозволить заощадити до 30% традиційної електроенергії на рік;
  • У Ніжинській громаді побудовано 5 котелень загальною потужністю 35 МВт.

“Ми прогнозуємо, що за успішної реалізації МЕПів, теоретично можуть становити 18-20% у підвищенні рівня енергоефективності відносно 2020 року (року створення ТГ) та 28-30% у розвитку частки ВДЕ у балансі станом на 2030 рік. Фактично ці показники залежатимуть від рівня енергетичного розвитку громад”, – зазначила Вікторія Коваленко.

Надалі правильне формування громадами цілей  щодо енергоефективності на основі оцінки їх реальної спроможності допоможе розробити ефективні проєкти з енергоефективності  та ВДЕ для досягнення цілей МЕПів.

Нагадаємо, команда аналітичного центру DiXi Group з грудня 2023 року допомагає десятьом українським громадам розробити проєкти Муніципальних енергетичних планів (МЕПи) відповідно до принципів зеленого відновлення, з урахуванням їх енергетичних потреб та ресурсного потенціалу.

Громади регулярно отримують експертну підтримку з визначення цілей та шляхів реалізації МЕПів, виходячи зі специфіки регіону, його розташування, законодавчої бази щодо енергоефективності, міжнародних зобов’язань України, вимог європейського енергетичного законодавства, а також власних фінансових можливостей. Розробка МЕПів до листопада 2025 року є обов’язковою вимогою для місцевих органів самоврядування відповідно до Закону «Про енергоефективність».

Проєкт реалізується громадською організацією DiXi Group за підтримки  уряду Нідерландів (програма MATRA) та Європейського кліматичного фонду (ECF).

DiXi Group

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-