В Україні обсяги переробки соняшнику перевищили попередні очікування

В Україні обсяги переробки соняшнику перевищили попередні очікування

Укрінформ
За підсумками 2023/24 маркетингового року в Україні було перероблено понад 15 млн т насіння соняшнику, що на 9% більше, ніж у 2022/2023 МР.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє інформаційно-аналітичний портал "АПК-Інформ".

Зазначається, що показник переробки у поточному сезоні значно перевищив очікування, проте став другим за величиною за всю історію після показника сезону 2019/20 МР (15,9 млн т).

«Темпи переробки трималися на досить високому рівні майже протягом усього сезону і почали знижуватися лише з червня на тлі значного дефіциту пропозицій соняшнику», - йдеться у повідомленні.

Аналітики порталу зазначають, що збирання соняшнику в Україні стартувало у першій декаді серпня, що в середньому на 1-2 тижні раніше середньостатистичних термінів. Крім того, частину посівів у липні пошкодили високі температури, через що на ринку з’явилось неякісне насіння. На тлі загального дефіциту пропозиції це ускладнило постачання сировини і змусило заводи відкладати запуск.

Читайте також: Українські аграрії вже зібрали понад 35 мільйонів тонн зернових та олійних

У серпні 2024 року було перероблено 640 тис. т соняшнику, що на 37% менше, ніж у липні цього року та є мінімальним місячним результатом від початку серпня 2022 року.

За оцінкою АПК-Інформ, внаслідок обмеженої пропозиції олійної культури, в новому сезоні збільшення переробки очікується значно повільнішим, ніж зазвичай.

Як повідомлялося, на Рівненщині у поточному році пізні культури займають у структурі виробництва агропродукції 67% площ - це відбувається, передусім, через кліматичні зміни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-