Інфляція з початку року прискорилася до 4,9% - як зросли ціни

Інфляція з початку року прискорилася до 4,9% - як зросли ціни

Інфографіка
Укрінформ
У серпні споживчі ціни зросли на 0,6% до липневого показника, з початку року рівень інфляції прискорився до 4,9%, у річному виміри – до 7,5%.

Про це повідомила Державна служба статистики, передає Укрінформ.

«Інфляція на споживчому ринку в серпні 2024 р. порівняно з липнем 2024 р. становила 0,6%, з початку року – 4,9%», - йдеться в повідомленні.

У річному вимірі (проти серпня 2023 року) споживчі ціни зросли на 7,5%.

Наголошується, що на споживчому ринку в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%. Найбільше (на 7,1% та 5,2%) подорожчали яйця та овочі. При цьому у порівнянні із серпнем минулого року ціни на яйця зменшилися на 20,2%, тоді як овочі подорожчали на 36%.

За даними Держстату, у серпні на 2,4-0,7% зросли ціни на хліб, цукор, макаронні вироби, продукти переробки зернових, соняшникову олію, рис, м'ясо та м'ясопродукти, молоко та молочні продукти, масло, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби. Водночас на 7,4% знизилися ціни на фрукти.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%.

Одяг і взуття подешевшали на 2,9%, зокрема, взуття – на 3,4%, одяг – на 2,4%.

Ціни на транспорт зросли на 0,6% в основному через подорожчання автомобілів на 1,2%, проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті на 0,6%, а також палива та мастил на 0,5%.

Читайте також: В Україні прискорилася промислова інфляція

Як повідомлялося, у липні 2024 року в Україні було зафіксовано нульовий рівень інфляції, річний показник індексу споживчих цін становив 4,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-