Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Новий план: як Україна планує досягти 27% ВДЕ до 2030 року

Новий план: як Україна планує досягти 27% ВДЕ до 2030 року

Укрінформ
Національний план дій ВЕ 2030 спрямований на конкретизацію стратегічних документів

13 серпня Уряд затвердив Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року (НПД ВЕ 2030) та план заходів на його виконання.

Варто відмітити, що НПД ВЕ 2030 було розроблено Держенергоефективності, погоджено з іншими органами влади, проведено консультації з громадськістю та доопрацьовано ще у 2022 році.

Тобто ще майже 2 роки тому документ був на “фінішній прямій” та мав увійти як складова частина до Енергетичної стратегії України до 2050 року (ЕСУ 2050) та Національного плану з енергетики та клімату до 2030 року (НПЕК). 

Втім, зважаючи на логіку довгострокового планування, на національному рівні першочергово мали б бути розроблені та прийняті стратегічні документи (ЕСУ 2050 та НПЕК), визначаючи довгострокові цілі, напрями розвитку та основні принципи політики в певній сфері. А власне НПД ВЕ 2030 вже є наступним етапом і спрямований на конкретизацію цих стратегічних документів.

Таким чином, НПД ВЕ 2030 став важливим доповненням ЕСУ 2050 та НПЕК, визначаючи траєкторії розвитку ВДЕ за секторами до 2030 року та заходи щодо їх досягнення з урахуванням політик та активностей, визначених ЕСУ 2050 та НПЕК. 

Відповідно до НПД ВЕ 2030, частка відновлюваних джерел енергії у валовому кінцевому споживанні енергії у 2030 році становитиме 27%, а саме: 

  • в системах теплопостачання та холодопостачання – 33%; 
  • у виробництві електроенергії – 29%; 
  • у транспортному секторі – 17%.

Джерело: НПД ВЕ 2030

Крім того, відповідно до НПЕК і НПД ВЕ 2030, очікуваний обсяг валового кінцевого споживання енергії в 2030 році становитиме 42 168 тис. т н.е. 

Джерело: НПД ВЕ 2030

Планом заходів з виконання НПД ВЕ 2030 передбачається 38 активностей, індикатори реалізації та відповідальних. Найбільше уваги (33 заходи) приділено нормативно-правовому та організаційному забезпеченню розвитку ВДЕ. Це, зокрема, 

  • імплементація Директиви (ЄС) 2018/2001; 
  • організація та проведення аукціонів і конкурсів на нові маневрені потужності; 
  • законопроєкт щодо розвитку морської вітроенергетики;
  • спрощення дозвільних процедур для об’єктів ВДЕ, визначення зон для розвитку відновлюваної енергетики тощо.

Публікація підготовлена за фінансової допомоги Європейського Союзу  у межах проєкту “Інтеграція сталого розвитку в Україні відповідно до Європейського зеленого курсу”. Проєкт реалізується консорціумом громадських організацій: “DiXi Group” (координатор), Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілля”, Асоціація “Енергоефективні міста України”, “Українська академія лідерства”, “Жіночий енергетичний клуб України”, “ДЗИГА”, “ПЛАТО”.

Її зміст є виключною відповідальністю ГО “ДІКСІ ГРУП”  і за жодних обставин зміст не може вважатися таким, що відображає позицію Європейського Союзу.

DiXi Group

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-