Нелегальна торгівля тютюновими виробами в Україні скоротилася до 14,6%

Нелегальна торгівля тютюновими виробами в Україні скоротилася до 14,6%

Дослідження
Укрінформ
Рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні у липні 2024 року знизився до 14,6% порівняно з 18% у квітні цього року.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані проєкту «Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні», який проводить Kantar Україна.

«Продовжується падіння тіньового ринку сигарет в Україні - у липні 2024 року загальний рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні знизився до 14,6% (проти 19,1% на початку року та 18% у квітня 2024)», - ідеться у повідомленні.

За даними дослідження, станом на третю хвилю дослідження 2024 року втрати державного бюджету України оцінюються у 23 млрд грн, а обсяг тіньового ринку сигарет в Україні становить 6,65 млрд шт.

Аналітикиня Kantar Україна Тетяна Свердлик зауважила, що скорочується як контрабанда, так і виробництво підробленої продукції, включаючи товари з фальшивими акцизними марками.

За результатами моніторингу, 33% контрафактної продукції мають ознаки підроблених акцизних марок. За написом на упаковці вони вироблені Юнайтед Тобако / Маршалл Файнест Тобакко /VK Tobacco FZE (17%) та «Українським Тютюновим Виробництвом» (16%).

Понад половина нелегальних сигарет з позначкою Duty Free або призначених для експорту, які незаконно реалізуються в Україні, мають маркування Винниківської тютюнової фабрики. Бренди Сompliment і Lifa цього виробника переважають у цій категорії нелегальної продукції.

Лідерами за рівнем розповсюдження нелегальної продукції є шість регіонів України, де реалізується 69% такої продукції: Дніпропетровська область – 22%, Одеська – 11%, Харківська – 11%, Київ та Київська область – 9%, Хмельницька – 8%, Львівська – 8%.

Читайте також: Оголосили підозру ще одному організатору контрабанди сигарет до ЄС на понад ₴60 мільйонів

За даними дослідження, кіоски й магазини залишаються основними каналами нелегальної торгівлі тютюновими виробами; через них нині продається 66% нелегальної продукції.

Як повідомлялося, дослідження передбачає триразове щорічне опитування 3000 повнолітніх курців. Процес включає проведення інтерв'ю, збір зразків упаковок, їх аналіз та ідентифікацію нелегальної продукції.

 Фото: Depositphotos 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-