Миколаївські аграрії через спеку недоотримали третину урожаю овочів

Миколаївські аграрії через спеку недоотримали третину урожаю овочів

Ексклюзив
Укрінформ
Миколаївські аграрії через спеку отримали урожай овочів на третину менше прогнозованого, тому очікувати зниження цін на цю продукцію не варто.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив очільник групи компаній ТОВ «СП «ПАЕК» Юрій Кормишкін, яка є одним з найбільших виробників овочевої продукції в області.

«Цьогоріч овочівники недоотримали врожай через аномальну спеку та посуху. Особливо такі різкі зміни клімату ударили по півдню України. У середньому зниження врожайності склало більше 30%, а по окремих культурах цей показник сягнув 45-50%», - сказав Кормишкін.

За його словами, зачепила посуха не тільки ранній врожай, але й завдала удару по літніх посівах. Наприклад, по середньопізній капусті підприємство втратило чверть врожаю - 5 з 20 гектарів. Адже висаджена в липні розсада через спеку не змогла прийнятись та в повній мірі приживитись для подальшого розвитку.

Читайте також: В Україні подорожчала цибуля - EastFruit

Аграрій стверджує, що ціна на овочі, зокрема, так званого «борщового набору» буде досить високою і сподіватись на зниження не варто.

«Насамперед, на вартості відобразиться зростання накладних витрат. Овочі літнього посіву здебільшого закладаються в овочесховища, холодильники, що тягне за собою додаткові витрати на оренду складів для тих виробників, які не мають власних потужностей для зберігання продукції. На зростання ціни вплине і збільшення вартості електроенергії, яка наразі в середньому складає 8-10 грн за кВт-годину з ПДВ», - наголошує Кормишкін. 

Він також каже, що зростуть витрати на низку операцій зі збору врожаю, логістичні послуги за рахунок суттєвого підвищення податків та вартості пального у зв’язку зі збільшенням акцизів. Адже, як відомо, з 1 вересня ставки акцизного податку за 1000 літрів бензину збільшено на 13,5%, дизпаливо - на 27,3%.

Читайте також: В Україні зафіксована найвища за останні сім років ціна на помідори

Кормишкін звертає увагу і на те, що при відключеннях електроенергії зросте вартість зберігання за рахунок використання генераторів на дизпаливі для забезпечення живленням овочесховищ. Крім того, можливе збільшення податкового навантаження за рахунок зростання ПДФО та військового збору, не виключене й підвищення заробітної плати працівникам.

"Тому сподіватись на зниження ціни на овочеву продукцію поки марно. Такою є правда. Тож у кого є можливість, я рекомендую запастись на зиму овочами зараз", - зазначив аграрій.

За інформацією департаменту АПК Миколаївської ОВА, у 2022 році виробництво овочів в області значно знизилося через бойові дії та окупацію частини території. Але аграрії поступово збільшують площі під ці культури і в 2024 році ними зайнято понад 30 тисяч гектарів. Близько половини - це картопля, а також овочі борщового набору, огірки, помідори, кабачки тощо.

Читайте також: Аграрії цьогоріч отримали ₴74,5 мільярда кредитів на розвиток

Як повідомлялося, відключення електрики на фоні рекордно високих температур у південних регіонах України вкрай негативно впливає на урожайність овочевої продукції.

Фото: ПАЕК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-