Ціни на нафту підскочили більш ніж на долар після удару Ірану по Ізраїлю

Ціни на нафту підскочили більш ніж на долар після удару Ірану по Ізраїлю

Укрінформ
Ціни на нафту підскочили більш ніж на один долар у середу, 2 жовтня, через занепокоєння можливою ​​ескалацією напруженості на Близькому Сході, що потенційно призведе до переривання видобутку сирої нафти в регіоні після найбільшого військового удару Ірану по Ізраїлю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє enkorr із посиланням на Reuters.

Ціни на нафту сорту Brent зросли на $1, або на 1,36%, до $74,56 за барель, тоді як ціна на американську West Texas Intermediate (WTI) збільшилась на $1,07, або на 1,53%, до $70,9.

Під час торгів у вівторок обидва контрольні показники нафти зросли більш як на 5%.

Нафтові ринки в основному були зосереджені на наративі про послаблення глобальних економічних перспектив, що знижує попит на пальне, сказала Пріянка Сачдева, старший ринковий аналітик Phillip Nova.

«Проте масштаби швидко повернулися до побоювань перебоїв у постачанні нафти на Близькому Сході після того, як Іран запустив балістичні ракети по Ізраїлю», - зазначила Сачдева.

Іран заявив уранці в середу, що його ракетний удар по Ізраїлю завершено, якщо не допускати подальших провокацій, тоді як Ізраїль і США пообіцяли відповісти Тегерану, оскільки побоювання ширшої війни посилилися.

Тегеран заявив, що будь-яка відповідь Ізраїлю на атаку, яка, зі слів Ізраїлю, включала понад 180 балістичних ракет, буде зустрінута «значними руйнуваннями».

Рада Безпеки ООН запланувала засідання щодо ситуації на Близькому Сході на середу, а Європейський Союз закликав до негайного припинення вогню.

Пряма участь Ірану, члена ОПЕК, підвищує перспективу перебоїв з постачаннями нафти, заявили аналітики ANZ у записці, додавши, що в серпні видобуток нафти в країні зріс до шестирічного максимуму в 3,7 млн барелів на день (б/д).

«Серйозна ескалація з боку Ірану ризикує втягнути США у війну, - йдеться у записці Capital Economics. - На частку Ірану припадає близько 4% світового видобутку нафти, але важливим питанням буде те, чи збільшить Саудівська Аравія видобуток, якщо постачання з Ірану будуть перервані».

Панель міністрів Організації країн-експортерів нафти та її союзників, відомої як ОПЕК+, збирається пізніше в середу, щоб розглянути ринок, не очікуючи змін політики. З грудня ОПЕК+ планує збільшити видобуток на 180 тис. б/д щомісяця.

Читайте також: Росія та Іран розширюють економічну співпрацю - ISW

«Будь-які припущення про те, що збільшення виробництва триватиме, можуть нівелювати занепокоєння з приводу перебоїв у постачанні на Близькому Сході», - йдеться в записці ANZ.

Дані про запаси в США були неоднозначними: минулого тижня запаси сирої нафти й дистилятів упали, а запаси бензину зросли, повідомили ринкові джерела з посиланням на дані Американського інституту нафти у вівторок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-