Овочі, баштанні культури і картопля: який врожай зібрали на Донеччині

Овочі, баштанні культури і картопля: який врожай зібрали на Донеччині

Ексклюзив
Укрінформ
У Донецькій області овочі, баштанні культури та картопля зібрані з площі 22,61 тис. га або на 97,5% площ.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у департаменті агропромислового комплексу і земельних ресурсів Донецької ОВА.

«На полях Донеччини овочі, баштанні культури та картопля вже зібрані на 97,5% площ, і загалом в області це становить 228,92 тис. тонн. Врожайність у середньому 101,2 ц/га», - повідомили у департаменті.

Зазначається, що в 2024 році овочевими і баштанними культурами та картоплею було засіяно на Донеччині 23,2 тис. га, а на початок жовтня зібрано з площі 22,61 тис. га.

У департаменті уточнили, що, наприклад, картопля була посаджена на площі 15,5 тис. га, морква – на площі 0,4 тис. га, капуста – на площі 0,9 тис. га, цибуля та баштанні культури кожна на площі 0,8 тис. га.

Читайте також: Ціни на картоплю рекордно зростають - EastFruit

Фахівці в ОВА додали, що названі показники по регіону за всіма категоріями господарств, як юридичних, так і фізичних осіб. Але зауважили, що наразі на Донеччині майже всі - це господарства населення.

«У Донецькому регіоні тепер практично 99% площ, які засіяні овочами, - це господарства населення. Бо тих спеціалізованих підприємств із овочевої групи, які до 2014 року працювали в регіоні, практично не залишилося, вони скоротили своє виробництво. Також через бойові дії, та ті, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, діяльність свою призупинили», - пояснили у департаменті.

Повідомляється також, що на Донеччині триває сівба озимих зернових та озимого ріпаку; вже засіяно 13,52 тис. га, або 19,7% від запланованих площ.

«На Донеччині цієї осені заплановано посіяти озимі культури на зерно та озимий ріпак на площі 68,54 тис. га. З них озимих зернових культур - на площі 65,2 тис. га і озимого ріпаку - на площі 3,34 тис. га», - повідомили у департаменті.

Там уточнили, що пшеницею мають засіяти 63 тис. га, озимим житом - 0,2 тис. га, озимим ячменем - 2 тис. га.

«Станом на 8 жовтня озиму пшеницю вже посіяли на 13,31 тис. га (21,1% від запланованих площ), ячмінь в області посіяли на 0,1 тис. га (5% від запланованих площ), а озиме жито ще не сіяли», - констатували в ОВА.

Читайте також: Українські аграрії вже зібрали понад 56 мільйонів тонн нового врожаю

Фахівці департаменту додали, що озимого ріпаку на зерно на сьогодні засіяно на 0,108 тис. га, що становить 3,2% від прогнозу.

В ОВА ще раз нагадали, що через напружену воєнну обстановку у прифронтових громадах області аграрії відмовилися від сівби озимих культур і будуть чекати вже весняної посівної.

«У тому разі, якщо ситуація на фронті зміниться і з'явиться можливість, наші аграрії засіють сільгоспполя навесні вже ярими культурами», - заявили у департаменті.

Як повідомлялося, у 2021 році на Донеччині засівали 1,41 млн га земель. У рік повномасштабного вторгнення площі посівів скоротилися до 406 тис. га, у 2023 році – до 364 тис. га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-