Нобелівська премія: оголосили лауреатів з економіки

Нобелівська премія: оголосили лауреатів з економіки

Укрінформ
Лауреатами Нобелівської премії з економічних наук 2024 року стали економісти Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон та Джеймс Робінсон «за проведення досліджень того, як формуються інституції та вплив на процвітання».

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці премії у соцмережі Х.

«Шведська королівська академія наук вирішила присудити премію Sveriges Riksbank з економічних наук 2024 року в пам’ять про Альфреда Нобеля Дарону Аджемоглу, Саймону Джонсону та Джеймсу Робінсону «за дослідження того, як формуються інституції та впливають на процвітання», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається на сайті премії, цьогорічні лауреати продемонстрували важливість суспільних інституцій для процвітання країни.

«Коли європейці колонізували значні частини земної кулі, інституції в цих суспільствах змінилися. Часом це відбувалося у драматичний спосіб, але не скрізь однаково. В одних місцях метою була експлуатація корінного населення та видобуток ресурсів на користь колонізаторів. В інших колонізатори формували інклюзивні політичні та економічні системи для довгострокової вигоди європейських мігрантів. Лауреати показали, що одним із пояснень відмінностей у добробуті країн є суспільні інституції, запроваджені під час колонізації», - зазначають у комітеті.

Підкреслюється, що інклюзивні інтистуції часто створювали в бідних країнах, і з часом це привело до процвітання населення. Це важлива причина того, чому колишні колонії, які колись були багатими, тепер бідні, і навпаки, зауважили у комітеті.

Читайте також: Нобелівський тиждень-2024: Штучний інтелект пояснює, за що дали нобелівку з фізики

«Зменшення величезної різниці в доходах між країнами є одним із найбільших викликів нашого часу. Лауреати продемонстрували важливість суспільних інституцій для досягнення цієї мети», – заявив голова Комітету з премії з економічних наук Королівської академії наук Швеції Якоб Свенссон.

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня розпочався Нобелівський тиждень. Лауреатами Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини 2024 року стали американські вчені Віктор Емброс та Гарі Равкін за відкриття мікро-РНК та їхньої ролі в посттранскрипційній регуляції генів.

Нобелівську премію в галузі фізики 2024 року здобули американський науковець Джон Гопфілд та канадський дослідник Джеффрі Гінтон.

Лауреатами Нобелівської премії з хімії 2023 року стали вчений з США Девід Бейкер «за обчислювальний дизайн білка» та британці Деміс Хассабіс та Джон Джампер «за передбачення структури білка».

Лауреаткою Нобелівської премії з літератури 2024 року стала південнокорейська письменниця Хан Канг «за її інтенсивну поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і показує крихкість людського життя».

Читайте також: Нобелівський тиждень 2024: премія Миру у світі без миру

Цьогорічну Нобелівську премію миру присудили японській правозахисній організації Nihon Hidankyo за зусилля щодо досягнення миру, вільного від ядерної зброї.

Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Цього року вона становитиме 11 млн шведських крон (близько $1,1 млн).

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-