ВВП України за дев’ять місяців зріс на 4,5%

ВВП України за дев’ять місяців зріс на 4,5%

Укрінформ
За січень - вересень 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 4,5% порівняно з відповідним періодом торік.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Міністерство економіки.

"У вересні 2024 року українська економіка зросла на 3,8% (±1%) порівняно з вереснем минулого року. За дев'ять місяців цього року зростання ВВП оцінюється на рівні 4,5% (±1%) порівняно з аналогічним періодом минулого року", - йдеться у повідомленні.

За словами першої віцепрем'єр-міністерки – міністерки економіки Юлії Свириденко, ключовими факторами економічного зростання стали розвиток аграрного сектору, транспорту та будівництва.

"Попри виклики війни, економіка України продовжує відновлюватися. У вересні найбільший приріст показало сільське господарство завдяки ранньому збору пізніх культур", - зазначила Свириденко.

Вона додала, що економічне зростання за дев'ять місяців 2024 року на рівні 4,5% відповідає оновленому урядовому прогнозу. Зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

У Мінекономіки також відзначили позитивні тенденції у промисловості - завдяки нормалізації ситуації в енергетиці, пожвавленню внутрішнього попиту та стабільній роботі Українського морського коридору.

У будівництві збільшились обсяги робіт завдяки відновленню критичної інфраструктури та ремонту доріг.

У внутрішній торгівлі спостерігалось зростання обороту завдяки збільшенню споживчого попиту та налагодженню постачання товарів.

Водночас у Мінекономіки зазначили, що дефіцит кваліфікованих фахівців негативно впливає на очікування та економічну активність бізнесу.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 3,5% порівняно з відповідним періодом торік. За вісім місяців 2024 року зростання ВВП оцінювалося на рівні 3,9% (±1%) порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-