Росфейк: трагічні події в 2022 році в Бучі – це постановка

Росфейк: трагічні події в 2022 році в Бучі – це постановка

Укрінформ
Пропагандисти підробили листування на платформі онлайн-оголошень задля просування старого наративу

Нещодавно російські телеграм-канали почали активно перепощувати допис про продаж будинку в Бучі. В ньому пропагандисти поширили скріншоти листування  на сервісі онлайн-оголошень Olx нібито клієнта з ріелтором. У ньому клієнт цікавиться, що відбувалося з будинком під час трагічних подій у Бучі минулого року, а ріелтор, посилаючись на розмову з власником будівлі, відповідає, що це була постановка, а показане в інтернеті – неправда. Це буцімто можуть підтвердити всі сусіди. Конкретне місцезнаходження будинку в дописі не вказується.

Це фейк. Наразі дане оголошення відсутнє, хоча воно дійсно існувало. Однак за зворотнім пошуком по картинці вдалося знайти ще два оголошення щодо продажу саме цього будинку. Щоправда, інформація в описі відрізняється. Наприклад, у скріншотах, які поширили пропагандисти, будинок коштував 235 тисяч доларів, а площа ділянки була 5 соток. В інших оголошеннях він  коштує 265 тисяч доларів, а площа ділянки - вже 10 соток.

Крім того, один з авторів оголошення повідомив, що даний будинок знаходиться на Ястремщині (історична назва місцевості в Бучі. Основна вулиця – Києво-Мироцька – Ред.), але не назвав точної адреси. З наданої інформації можна зробити висновок, що будинок розміщується на відстані приблизно одного кілометра від зруйнованого рашистами «Епіцентру». Це є прямим доказом їхніх звірств  у Бучі у 2022 році. 

Окрім того, на відстані приблизно півтора кілометра від будинку знаходиться Церква Святого Апостола Андрія Первозваного та Всіх Святих, на території було виявлено братську могилу. З неї ексгумували 117 тіл мешканців міста, розстріляних росіянами.

Раніше повідомлялося, що незалежна міжнародна комісія ООН щодо розслідування порушень в Україні виявила випадки страт та жорсткого поводження перед стратою в Бучі.

Підробка скріншотів з месенджерів та сайтів онлайн-оголошень – популярний інструмент пропагандистів для створення фейків. Нещодавно Укрінформ уже спростовував фейк, який пропагандисти намагалися підтвердити сфабрикованим скріншотом з Фейсбуку.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-