Росфейк: «Орки» і меморіальна дошка Ріхарда Вагнера в Німеччині

Росфейк: «Орки» і меморіальна дошка Ріхарда Вагнера в Німеччині

Фактчек
Укрінформ
Роспроп продовжують фабрикувати контент задля дискредитації українців за кордоном

Російські телеграм-канали у своїх дописах почали активно поширювати фото меморіальної дошки композитору Ріхарду Вагнеру в Дрездені. Її, як повідомляють пропагандисти, нібито зіпсували українські вандали, дописавши слово «Орк» на стіні біля дошки.

Це фейк. Укрінформу вдалося зв’язатися з представниками місцевої влади. Вони надіслали свіже фото меморіальної дошки Ріхарду Вагнеру. Напис «Орк» там відсутній.

Як вказували самі пропагандисти, «орк» – це скорочення від слова оркестрант. Саме так росіяни називають представників ПВК «Вагнера», які активно воювали на боці РФ проти України. Таким чином, автори фейку намагалися провести паралель між відомим німецьким композитором і терористичною організацією. Їх метою стала дискредитація українців, які наразі перебувають в Німеччині.

Для російській пропаганди українці за кордоном – одна з поширених цілей. Цього місяця Укрінформ вже спростував два фейки про українських біженців. Спочатку росіяни намагалися переконати, що громадяни Чехії і Словаччини обурені тим, що українці, які поїхали від війни, повертаються назад, аби відпочити. А вже минулого тижня роспроп сфабрикував агітаційну листівку з переліком слів, які необхідно знати українцям для працевлаштування у ФРН.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-