Відеофейк: в Україні геймерів-підлітків агітують вступати у ЗСУ

Відеофейк: в Україні геймерів-підлітків агітують вступати у ЗСУ

Укрінформ
Російські пропагандисти сфабрикували рекламний ролик

Кремлівські ЗМІ та z-телеграм-канали поширюють відео з нарізкою кадрів із різних відеоігор та роликів із воїнами Збройних сил України. Наприкінці відео українською мовою додана фраза “Ти вже не дитина. Ігри закінчилися. Вступай до ЗСУ”.

У своїх дописах пропагандисти стверджують, що у такий спосіб в Україні агітують підлітків-геймерів йти в армію.

Це фейк. Дане відео – компіляція кадрів із різних віртуальних ігор-стрілянок та реклами комп'ютерної миші.

На сайті Міноборони України та його офіційних акаунтах у соцмережах такої “агітації” немає.

Основою фейкового ролика є реклама комп’ютерної миші від американського бренду Logitech G. Оригінальне відео опублікували ще у 2018 році, воно немає жодного відношення до України.

Крім цього, у фейковому відео використані кадри з трейлерів відомих відеоігор Call of Duty: Warzone, EVE: Online, S.T.A.L.K.E.R.2 та навіть Spider-Man: Miles Morales.

Кадри з українськими військовими, які використали пропагандисти, також легко знайти у сотнях відео в інтернеті. Їх неодноразово використовували у рекламних кампаніях, для патріотичних кліпів, документальних фільмів тощо.

Цей відеофейк укотре пропагує російський наратив про те, що нібито через великі втрати до служби у лавах ЗСУ рекрутують дітей, жінок, біженців, студентів та тварин. 

Раніше пропагандисти РФ поширювали в інтернеті фейкові листівки із закликом вступити до лав ЗСУ студентів харківських вишів, розповідали, що українців в Естонії викликають на військові збори під загрозою депортації, створювали фейки про мобілізацію жінок та собак.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-