Відеофейк: Зеленський наказав військовим залишити Авдіївку

Відеофейк: Зеленський наказав військовим залишити Авдіївку

Укрінформ
Російські пропагандисти підробили звук у відео з телемарафону

Кремлівська пропаганда через онлайн ЗМІ, соцмережі Телеграм та You-Tube розповсюджує начебто “термінове звернення головнокомандувача”. На відеоролику з логотипами каналу “1+1” та телемарафону “Єдині новини” транслюється нібито звернення Президента України Володимира Зеленського, де він заявляє про буцімто вихід українських військ з Авдіївки.

Це фейк. Відповідного “звернення” немає ні на офіційному сайті Президента України, ні на його офіційних сторінках у соцмережах Facebook, X та Instagram.

Також щоденне відеозвернення до народу України у сірій футболці з логотипом Збройних сил України Володимир Зеленський останній раз робив 31 жовтня 2023 року. І саме це відео використали пропагандисти для створення фейку, наклавши на нього підроблене аудіо, та супроводивши відеокадрами з військового цвитнаря.

На оригінальному відео президент не сказав жодного слова про можливий вивід військ з Авдіївки. Він лише подякував оборонцям міста за хоробрість та рішучі відбиття атак агресора. Головною темою звернення була безпека на Чорному морі.

У підробці міміка Президента не збігається із словами “звернення”.

Роспроп не вперше використовує логотипи каналу “1+1” та телемарафону для інформаційних провокацій. Зокрема, раніше пропагандисти сфабрикували сюжети про те, що полеглих українських військових ховатимуть у біокапсулах, а російських полонених тримають у концтаборах.

Українські військові продовжують захищати Авдіївку. За даними Генерального штабу ЗСУ, за добу з 15-го на 16-те листопада на Авдіївському напрямку було відбито щонайменше 18 атак ворога. Безуспішними були наступальні дії противника в районах Новокалинового, Авдіївки та східніше Первомайського Донецької області.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-