Роспроп поширює підробки документів від імені ОВА на тлі наступу на Харківщині

Роспроп поширює підробки документів від імені ОВА на тлі наступу на Харківщині

Укрінформ
Фейки стосуються мобілізації неповнолітніх, обороноздатності України та зборів для ЗСУ

Російські телеграм-канали та прокремлівські ЗМІ поширюють документ, яким очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов нібито звернувся до Верховного Головнокомандувача Володимира Зеленського. Він нібито закликав відвести до міста Харків військовослужбовців ЗСУ, які наразі задіяні в обороні Куп’янська, Вовчанська, Балаклії та Ізюма, а також розглянути можливість мобілізації 17-річних юнаків. У такий спосіб буцімто можна мобілізувати до 35 тисяч людей, зокрема учнів у Харківській області.

«Звернення» є фейком. У «документі» відсутня дата і номер. Окрім того, він має низку граматичних і орфографічних помилок. До прикладу, в підробці пропагандисти написали «Украйни», а також переплутали складний прийменник «щодо» зі сполучником «що» і прийменником «до».

На своєму офіційному каналі в Telegram голова Харківської ОВА запевнив, що викладена інформація про запит на зниження мобілізаційного віку до 17 років не відповідає дійсності та є черговим ворожим ІПСО.

Російські пропагандисти через цей фейк спробували просунути й наратив про те, що Україна нібито більше не має сил  вести бойові дії на Харківщині, а для того, щоб не втратити сам Харків, треба відтягнути військових із населених пунктів, де вже тривають бої.

Мета таких вкидів – залякати українське суспільство та поставити під сумнів обороноздатність України.

Загалом з початку російського контрнаступу на Харківщині збільшився й вплив російської пропаганди в регіоні.

Нещодавно в мережі поширювався ще один фейковий документ від імені Харківської ОВА. Її представники нібито звернулися до підприємця з «наполегливою вимогою» доєднатися до участі у програмі надання благодійної грошової допомоги ЗСУ.

Цей фейк вже встигли спростувати в Харківській ОВА.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-