Роспроп поширює фейк про намір Франції застосувати ядерну зброю проти росармії

Роспроп поширює фейк про намір Франції застосувати ядерну зброю проти росармії

Фактчек
Укрінформ
У відеопідробці використані кадри з пресконференції Макрона щодо його рішення про розпуск парламенту

Проросійські телеграм-канали поширюють відео з частиною ефіру французького видання Le Figaro. У дописі зазначається, що це нібито було обговоренням “застосування французької ядерної зброї проти РФ” в Україні, приводом для якого став твіт депутата Національних зборів Франції від пропрезидентської партії “Відродження” Муніра Бельаміті. Буцімто він у соцмережі Х підтримав рішення президента Франції Еммануеля Макрона розгромити російські війська в Україні за допомогою ядерної зброї та вважає, що “це лише питання часу”.

Це фейк. Пропагандисти зазначають, що твіт був зроблений 13 червня 2024 року, але у цей день Мунір Бельаміті таких постів не робив.

Відеопідробка змонтована з фрагментів різних роликів та створеного за допомогою графічних редакторів “твіту”.

Так, фрагмент відео з експертами був взятий з ефіру, опублікованого 12 червня 2024 року – за день до того, як Мунір Бельаміті начебто опублікував свій допис.

Фрагмент відео з Макроном теж не має жодного відношення як до ролику Le Figaro, так і до війни в Україні. Це кадри з пресконференції президента Франції щодо його рішення про розпуск парламенту.

28 квітня 2024 року Еммануель Макрон заявив, що готовий обговорити використання французької ядерної зброї як частини "надійної європейської оборони" на тлі загроз з боку Росії. За даними видання Politico, у такий спосіб Макрон почав “ядерну дискусію” серед європейських союзників Франції та розширення “ядерної парасольки” на весь ЄС для унеможливлення вторгнення Росії в Європу. Проте ці заяви стосуються лише країн ЄС, а не України.

Наразі не всі члени ЄС до цього готові, зокрема, канцлер Німеччини Олаф Шольц виступає проти створення "ядерної зброї ЄС".

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-