Роспроп поширив фото- та відеопідробки про румунських вболівальників на матчі з Україною

Роспроп поширив фото- та відеопідробки про румунських вболівальників на матчі з Україною

Укрінформ
У сфабрикованому відео використали обрізану аудіодоріжку відомої української кричалки про Путіна

Російські та ряд іноземних ЗМІ, боти у соцмережах Х, ТікТок та YouTube поширюють нібито фото вболівальників збірної Румунії, які вивісили на трибуні прапор так званої “днр” під час футбольного матчу зі збірною України. Після цього російські боти у соцмережі Х почали розповсюджувати відео, на якому румунські фани нібито вигукували ім’я кремлівського диктатора під час цього матчу.

Це фото і відео є сфабрикованими.

Фото з прапором так званої “днр” підробили за допомогою графічного редактору. На кадрах трансляції футбольного матчу видно, що на трибунах немає прапору терористичної організації.

Вболівальники румунської збірної також не вигукували імені російського диктатора. Для створення відеопідробки пропагандисти обрізали аудіодоріжку відомої української кричалки і наклали на відео із румунськими фанами.

Фактчекери румунського відділення видання “Newsweek” знайшли відео з румунськими фанами, які скандують відому українську кричалку. Саме аудіодоріжку із цього відео використали російські пропагандисти для створення фейку.

Матч Євро-2024 між Україною та Румунією відбувся 17 червня 2024 року в Мюнхені на стадіоні “Альянц Арена”. Він закінчився перемогою румунів із рахунком 3:0.

Росіяни не вперше використовують великий спортивний форум для розповсюдження антиукраїнської пропаганди. Так, під час чемпіонату світу з футболу, який проходив у Катарі у 2022 році, російські пропагандисти підробили відеосюжет каналу Al Jazeera.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-