Роспроп поширює фотофейк для дискредитації українських вболівальників на Євро-2024

Роспроп поширює фотофейк для дискредитації українських вболівальників на Євро-2024

Укрінформ
Пропагандисти продовжують просувати наратив про втому Заходу від України

Прокремлівські ЗМІ та Telegram-канали поширили фото оголошення для футбольних уболівальників, яке нібито з’явилося у спортивному барі Carambolage у Штутгарті. У зв’язку з чемпіонатом Європи з футболу, який наразі проходить у Німеччині, адміністрація закладу буцімто закликала відвідувачів утриматися від расистських образ і обговорення політики під час перегляду матчів. Оголошення нібито з’явилося німецькою, а також українською мовами, що, із задуму пропагандистів, робить українців прямими адресатами такого “побажання”.

Це фейк. «Оголошення» було підроблено у графічному редакторі. Фото немає нічого спільного зі спортивним баром Carambolage і було зроблено не там. На це вказують чисельні світлини, які можна знайти в Google-картах, а також на офіційних ресурсах закладу. Інтер’єр кафе, яке використали пропагандисти для створення фейку, повністю відрізняється від інтер’єру спортивного бару Carambolage. Його виконано в іншому стилі і кольоровій гамі.

У коментарі кореспондентці Укрінформу представники Carambolage підтвердили, що фото є підробкою і зроблене не в їх закладі, а також додали, що у адміністрації немає таких вимог до відвідувачів.

Цей фейк спрямований на дискредитацію українців і є частиною кремлівської інформаційної кампанії щодо втоми Заходу від нашої держави і громадян, кінцева мета якої – зменшення міжнародної підтримки України.  

Після старту Євро-2024 російська пропаганда активізувала антиукраїнські фейки довкола турніру. Раніше Укрінформ вже спростовував фото- і відеопідробки з матчу першого туру Євро-2024 за участю української збірної.

Дмитро Бадрак, Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-