Роспроп поширює фейк про створення в Україні ботоферм для дестабілізації ситуації у Дагестані

Роспроп поширює фейк про створення в Україні ботоферм для дестабілізації ситуації у Дагестані

Укрінформ
Пропагандисти намагаються пов’язати теракт у Махачкалі та Дербенті з Україною

Кремлівські телеграм-канали та боти у соцмережі Х арабською мовою поширюють скріншот “оголошення” з українського сайту OLX, де йдеться, що в Україні нібито шукають людей для написання “гнівних коментарів” у російських соцмережах та на онлайн-форумах. І така діяльність буцімто спрямована проти російської влади та особисто диктатора Володимира Путіна для дестабілізації ситуації у зв'язку з терактами  у Дагестані 23 червня 2024 року.

Це фейк. Якщо ввести у пошуку на OLX словосполучення “гнівні коментарі”, то можна знайти лише одне оголошення, яке стосується продажу книжок, а не пошуку вакансій для ботоферм.

Російські пропагандисти взяли справжнє оголошення з OLX, що стосувалося надання послуг з розкрутки акаунтів у соцмережах, і за допомогою графічного редактора змінили зміст опису послуги.

Автор справжньої публікації, Артем із Харкова, повідомив кореспонденту Укрінформ, що скріншот – фейковий.

23 червня 2024 року в містах Махачкала та Дербент Республіки Дагестан РФ невідомі влаштували масштабні теракти.

У Росії відразу почали заявляти про український слід. Так, у телеграм-каналі одного із центральних російських ЗМІ поширювалася заява депутата Держдуми від Дагестану Абдулхакіма Гаджієва про те, що до теракту причетні українські спецслужби та країни НАТО.

Щось подібне пропагандисти з РФ уже робили після теракту в “Крокус Сіті Холі” у Москві. Тоді роспроп запустив широку дезінформаційну кампанію. Водночас представники РФ не надали жодних доказів причетності України.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-