Роспроп намагається залякати українців через фейки про генератори

Роспроп намагається залякати українців через фейки про генератори

Укрінформ
Пропагандисти поширили фотопідробку та вигадали штрафи на тлі попиту на прилади

Після того, як в Україні почастішали відключення світла, спричинені російськими обстрілами енергетичної інфраструктури, кремлівські пропагандисти вдалися до нової хвилі пов'язаних із цим фейків. Через російські Telegram-канали і провладні ЗМІ стартувала чергова кампанія щодо купівлі і використання українцями генераторів. Днями низка каналів почали поширювати фото з одного з українських магазинів побутової техніки. На ньому акцентовано демонструється вивіска з написом «Генератори не продаються. Все заброньовано на потреби Нацполіціі і ТЦК та СП».

На те, що це російська підробка вказує помилка в написанні слова «Нацполіції» на вивісці. Крім цього, за допомогою зворотного пошуку Google за картинкою вдалося встановити, що на фото офіційний магазин «Керхер» у Кам'янці-Подільському. На відео з акаунту магазину в соцмережі ТікТок можна побачити ідентичний інтер’єр, колір стін та плитки.

Вивіски також розташовані у саме тих місцях, що і на фотопідробці, яку поширили пропагандисти.

У коментарі Укрінформу представниця «Керхер» в Україні повідомила, що в офіційних магазинах компанії усі вивіски брендовані та мають напис «Керхер», якого на фейковому фото немає.

Спростували інформацію й співробітники магазину в Кам’янці-Подільському. Вони надіслали фото з того місця, де буцімто є вивіска.

Це не перший фейк про генератори за останні дні. Нещодавно росіяни повідомляли, що українців штрафуватимуть за надто галасливі прилади. Такий пропагандистський вкид суперечить українському законодавству.

У роз’ясненні Міністерства охорони здоров’я від 17 червня 2024 року повідомляється, що мережею шириться недостовірна інформація, оскільки під час ліквідації аварійних та надзвичайних ситуацій санітарні норми щодо перевищення рівня шуму не застосовуються.

Росіяни все частіше намагаються посіяти страх в українському суспільстві, а також розбрат між громадянами та владою через подібні фейки.

Раніше ми спростували відеофейк спрямований проти євроінтеграції України, який нібито був знятий на вулицях Брюсселя.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-