На західну аудиторію поширюється фейк про те, що Олена Зеленська купила ексклюзивне авто за 4,5 млн євро

На західну аудиторію поширюється фейк про те, що Олена Зеленська купила ексклюзивне авто за 4,5 млн євро

Укрінформ
Роспроп розповсюджує підробку напередодні саміту НАТО, створивши для цього сайт та сфабрикувавши рахунок за автівку

Проросійські англомовні та франкомовні акаунти в соціальній мережі X, а також телеграм-канали активно розповсюджують інформацію про те, що перша леді України Олена Зеленська під час візиту до Франції на початку червня 2024 року буцімто придбала новий гіперкар Bugatti Tourbillon за 4,5 мільйони євро. Першоджерелом, на яке посилаються пропагандисти, є французький сайт Verite Cachee France. Як «доказ» автори повідомлення на сайті наводять відео, на якому нібито співробітник дилерського центру Bugatti в Парижі Жак Бертен розповідає подробиці закритої презентації нового автомобіля та стверджує, що дружина українського президента оформила замовлення і стала власницею першої із 250 автівок. Окрім цього, у матеріалі також продемонстрували накладну на придбаний автомобіль на ім’я Олени Зеленської.

Це фейк. Сайт, на якому з’явилася дезінформація, було створено безпосередньо перед його запуском, 22 червня 2024 року. На це вказує інформація про домен із сервісу 2ip.

Сайт також містить антиукраїнський контент та посилання на російські пропагандистські ресурси такі, як «РІА Новини» і «Царьград».

Рахунок, який буцімто виписали Олені Зеленській за придбане авто, має ознаки підробки. По-перше, його оформлено англійською, а не французькою мовою. По-друге, у ньому відсутня інформація про валюту, в якій нібито має відбутися оплата за товар та інформація про ПДВ. До того ж, пропагандисти припустилися орфографічної помилки у назві передмістя Парижа Нейї-сюр-Сен (Neuilly-sur-Seine – ред.), де знаходиться дилерський центр Bugatti. У підробці назву цього містечка написано без подвоєння літери «l».

Дилерський центр Bugatti у Парижі вже встиг відреагувати на цей фейк. На його офіційній сторінці в Instagram повідомляється, що така інформація є неправдивою, рахунок за авто є сфабрикованим, а людину, яка видала себе на відео за представника компанії, там не знають.

Те, що фейк із новоствореного французького сайту-підробки одразу широко розповсюдили прокремлівські офіційні та анонімні ресурси на західну аудиторію, вказує на пряму причетність до його створення російських пропагандистів.

Роспроп не полишає спроб дискредитувати Україну напередодні саміту НАТО у Вашингтоні, який розпочнеться 9 липня.

Це не перший приклад подібної дезінформації про сім’ю Президента України та буцімто марнотратство західних коштів під час війни. Раніше Укрінформ спростував фейк про те, що Олена Зеленська придбала у бутику Cartier прикрас на понад мільйон доларів, джерелом якого став сайт нігерійської газети The Nation.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-