Роспроп поширює фотопідробку про черги до обмінників валют в Україні

Роспроп поширює фотопідробку про черги до обмінників валют в Україні

Укрінформ
На фейк про паніку пропагандистів надихнула стаття у британському виданні The Economist

Днями z-телеграм-канали поширили інформацію, що на тлі новин про можливий дефолт в Україні буцімто почали збиратися черги в обмінниках. Це нібито обумовлено тим, що громадяни намагаються позбутися гривні, а в деяких обмінниках валюта начебто вже закінчилася.

Це фейк. Такі фото ніяк не пов’язані із сьогоденням, а тим більше з дефолтом. Знімок, на якому люди буцімто стоять у черзі в «А-Банк» для обміну валюти, – старий. Враховуючи номери машини із буквами регіону «СЕ» на фото, вдалося встановити, що дане відділення «А-Банку» знаходиться в Чернівцях. Далі за пошуком по ключових словах ми знайшли матеріал журналістів «Суспільне Чернівці» за 2022 рік, звідки фото і взяли пропагандисти для створення фейку. Як виявилося, влітку позаминулого року черги були обумовлені тим, що в «А-Банку» громадянам допомагали оформлювати заявку на виплати від міжнародних організацій.

Інше фото, яке нібито вказує на брак валюти в одному з обмінників, – теж фейкове і було сфабриковано в графічному редакторі. Оригінал пропагандисти взяли на сервісі Google-карти в розділі фото, на ньому зображений один із київських обмінників мережі Obmin24. Там воно з'явилося 2 роки тому. На оригіналі відсутній напис «Валюти немає».

У коментарі Укрінформу представники компанії наголосили, що це – фейк і жодних вивісок щодо відсутності валюти в їх відділеннях не було.

Поштовхом для створення російською пропагандою наративу про буцімто неминучий дефолт в Україні стала стаття британського видання The Economist із заголовком "В України є місяць, щоб уникнути дефолту".

Як відомо, у серпні 2022 року Україна отримала 2 роки відстрочки за кредитами, однак тоді ніхто не знав скільки триватиме війна, а станом на зараз питання не вирішилося.

В свою чергу, журналісти української служби BBC News розібралися в цьому питанні. В коментарі виданню керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій наголосив, що про необхідність нової реструктуризації стало зрозуміло вже на початку 2023 року. Окрім цього, МВФ навіть включив це у нову програму співпраці з Україною на 15 мільярдів доларів, затверджену у березні 2023 року, а згодом став активно лобіювати нову відстрочку для України. За словами Паращія, Україна не має намірів платити за тим графіком, що був погоджений два роки тому, а МВФ дозволяє його не дотримуватися і підтримує проведення Україною нових переговорів з кредиторами. У матеріалі також навели слова фінансового експерта Сергія Фурси. На його переконання, наразі «немає ніякого варіанту із жорстким дефолтом».

Зі свого боку, голова парламентського фінансового комітету Данило Гетманцев у травні писав, що ні про який повноцінний дефолт зараз точно не йдеться.

Раніше Укрінформ спростував фейк про купівлю Оленою Зеленською нового гіперкару за 4.5 мільйони євро, який роспроп запустив напередодні саміту НАТО.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-