Росія поширює фейк про виробництво Україною хімічної зброї

Росія поширює фейк про виробництво Україною хімічної зброї

Укрінформ
Пропагандисти сфабрикували відео про “українську лабораторію” в Авдіївці

Пресслужба російського міністерства оборони у своєму телеграм-каналі, провідні кремлівські ЗМІ, а також їх акаунти у соцмережах поширюють відео, на якому нібито фахівці з РХБ-захисту ЗС РФ досліджують хімічну лабораторію в районі Авдіївки. Росіяни стверджують, що саме у цій лабораторії українці буцімто виробляли хімічну зброю.

Крім цього відео, на міжнародну аудиторію російські ЗМІ поширюють слайди, що демонструвалися на одному з брифінгів Міноборони РФ. На слайдах розміщені скріншоти з цього ж відео з описом обладнання, а також зразки нібито “хімічної зброї”, яку, як стверджують пропагандисти, використовували українці проти російської армії.

Це фейк. По цьому відео не можна ідентифікувати реальне місце розташування цієї хімічної лабораторії та зрозуміти чи взагалі вона знаходиться в Авдіївці. Крім слів російських військових, доказів того, що у цьому приміщенні є елементи виготовлення хімічної зброї теж немає.

В Авдіївці знаходиться найбільший у Європі коксохімічний завод і на такому підприємстві та у його околицях можуть бути хімічні лабораторії. Як повідомив Укрінформу голова Авдіївської ВЦА Віталій Барабаш, виробляти хімічну зброю у лабораторії, відео якої показали російські пропагандисти, – неможливо, бо представленого обладнання недостатньо.

“Це логічно. В Авдіївці, де знаходиться коксохімічне підприємство, є лабораторія і не одна. Дивлячись на фото та відео, смішно говорити про обладнання, на якому виробляли б хімічну зброю. Це старе, здебільшого ще з радянських часів обладнання”, – прокоментував Віталій Барабаш.

Таку лабораторію для створення “хімічної зброї” будь-який росіянин може сам створити у себе вдома. В середньому це може обійтись у 400 тисяч рублів або 168 тисяч гривень чи 4,5 тисячі доларів.

Тож видавати звичайне хімічне обладнання, яке вільно можна купити у самій Росії, за лабораторію з виробництва хімічної зброї є ні чим іншим як муніпуляцією та вигадкою.

Ще одним доказом того, що у Авдіївці не виготовляли хімічну зброю є слайд з того самого пресбрифінгу російських окупантів, який паралельно тиражують і російські ЗМІ.

Представники ЗС РФ звинувачують Україну у терактах із застосуванням хімічних речовин, які вони самі і здійснили навесні 2022 року. На наведеному росіянами слайді можна побачити наслідки російських обстрілів у містах Рубіжне та Сєвєродонецьк на Луганщині, а також у населеному пункті Довгеньке, що на Харківщині.

Експерти міжнародної Організації із заборони хімічної зброї не знайшли жодних доказів використання української армією хімічної зброї проти російських окупантів.

Проте росіяни активно застосовують хімічну зброю проти ЗСУ. У розслідуванні британської газети The Telegraph йдеться, що російські війська систематично проводять кампанію незаконних хімічних атак проти українських військових.

Загалом станом на січень 2024 року Генштабом ЗСУ було зафіксовано щонайменше 626 хімічних атак проти українських оборонців.

Раніше на західну аудиторію поширюється фейк про те, що тортури у Бучі влаштували українські військові.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-