На західну аудиторію поширюється фейк про неналежну підготовку українських пілотів F-16

На західну аудиторію поширюється фейк про неналежну підготовку українських пілотів F-16

Укрінформ
Пропагандисти підробили документ від імені Міністерства оборони Румунії

На тлі інформації про те, що Україна отримала перші винищувачі F-16, на західну аудиторію розгорнулася інформаційна кампанія з дискредитації українських пілотів. Низка прокремлівських англомовних акаунтів у соціальній мережі X, телеграм-каналів англійською та іспанською мовами, а також болгарське ЗМІ поширили інформацію, що з 50 українських пілотів, які нібито вже пройшли навчання в Європейському навчальному центрі з управління винищувачами F-16 у Румунії, тільки троє готові здійснювати самостійні польоти.

Причиною цьому начебто стало небажання українців вивчати англійську мову, а також їхня низька фізична підготовка та вживання алкоголю. Як «доказ» автори фейку оприлюднили звіт, який буцімто підготувало Міністерство оборони Румунії. Згодом цю інформацію почали тиражувати російською мовою пропагандистські ресурси Кремля. 

Це фейк. Такого звіту немає на офіційному сайті Міноборони Румунії. Окрім цього, українські пілоти ще навіть не розпочали тренування в румунському навчальному центрі. Як стало відомо, наприкінці липня перша група пілотів дійсно закінчила навчання у центрі, але йдеться про румунських фахівців, а не українських.

У своїй заяві щодо підготовки першої групи пілотів міністр оборони Нідерландів (оборонне відомство надало для потреб центру винищувачі F-16 – ред.) Рубен Брекелманс наголосив, що наступна група румунських пілотів вже розпочала навчання, а згодом у центрі тренуватимуться й українці. Загалом такі навчання тривають близько восьми місяців.  

Пізніше на платформі Міністерства оборони Румунії Inforadar з'явилося спростування фейку про неналежну підготовку українських пілотів. Виявилося, що підробку було створено на основі звіту про діяльність Міноборони країни у 2023 році. Окрім цього, вона містить граматичні помилки, а також має некоректне оформлення. До того ж, у матеріалі наголошується, що українські пілоти ще не почали тренування в румунському центрі.

Через подібні фейки, а також заяви пропагандистів, зокрема речника Кремля Дмитра Пєскова, росіяни намагаються применшити роль західного озброєння та нав’язати думку громадськості про те, що винищувачі F-16 нічим не загрожують армії РФ і не вплинуть на ситуацію на полі бою. Подібні дезінформаційні кампанії Росія проводила і на тлі передачі Україні іншої техніки та зброї від союзників, які згодом показали гарні результати на фронті.

Як повідомляв Укрінформ, держсекретар США Ентоні Блінкен на полях саміту НАТО у Вашингтоні у липні заявив, що Данія і Нідерланди розпочали передачу Україні винищувачів F-16 - вже цього літа вони допомагатимуть захищатися від російської агресії.

Напередодні агентство Bloomberg із посиланням на джерела написало, що в Україну прибула перша партія винищувачів F-16.

Раніше Укрінформ спростував фейк іспанського блогера про загибель військових з країн НАТО в Одесі.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-