Москва «виростила нігерійську полуничку» про Анналену Бербок: дайджест пропаганди за 6 серпня

Москва «виростила нігерійську полуничку» про Анналену Бербок: дайджест пропаганди за 6 серпня

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 6 серпня 2024 року.
  1. «Воєнкор» Сладков «згадав» про побори на храм у «Патріоті»
  2. У Росії навіть не згадують про Дарину Кисельову
  3. «Ескортник з Африки» і голова МЗС ФРН
  4. Кремльов вирішив побоксувати з МОК

«Воєнкор» Сладков «згадав» про побори на храм у «Патріоті»

У Росії, починаючи з Путіна, люблять поговорити, як Україна потерпає від корупції. При цьому в самій РФ її обсяги, м’яко кажучи, масштабніші. У тому числі (або насамперед) і через високі генеральські «зірки», які до неї долучені.

6 серпня Слідчий комітет Росії повідомив про арешт ексначальника Речового управління МО РФ, якого звинувачують в отриманні хабаря у 4 млн рублів. Арешти високопоставлених військових у Росії, нагадаємо, тривають із квітня. До цього були затримані: заступник міністра оборони Іванов, начальник управління кадрів МО РФ Кузнєцов, екскомандувач 58-ї армії Попов, заступник начальника Генштабу та начальник Головного управління зв’язку Шамарін, начальник Управління із забезпечення держоборонзамовлення Вертелецький, ексгендиректор Військово-будівельної компанії Бєлков, заступник міністра оборони Булгаков, керівник «Воєнторгу» Павлов, заступник голови управління інноваційного розвитку МО РФ Шестеров, директор парку «Патріот» Ахмедов.

НАСПРАВДІ, в цьому списку цікава історія саме з «Патріотом».  Відомий «воєнкор» Сладков після оприлюднення «справи Ахмедова» негайно «згадав» про побори в російській армії на будівництво Головного храму ЗС РФ, який розташований саме у «Патріоті».

«В один рік з усіх офіцерів відомого мені полку зібрали всю «13-ту зарплату». Кожен офіцер написав, що він добровільно розлучається з чималою для кожної військової родини сумою. На храм. Найцікавіше те, що здавали навіть мусульмани. Але добровільно. І контрактники здавали», — написав Сладков.

Дуже показово, що «згадав» він цю історію «не про віру, а про гроші» лише після того, як заарештували директора парку «Патріот». А до цього мовчав у свою «воєнкорівську» ганчірочку. 

У Росії навіть не згадують про Дарину Кисельову

Путін доручив розглянути можливість залучення учасників війни з Україною до «виховної роботи з дітьми та молоддю по всій Росії». Хоча цим вони займаються давно. Їхні походи до навчальних закладів давно вже стали обов’язковими. Часто доходить до смішного. Наприклад, на захід під назвою «Обличчя нашої перемоги» приводять осіб в балаклавах.

А про ще одне «обличчя» стало відомо напередодні. Йдеться про Ірека Магасумова, який був заступником командира 74-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади і так завзято знищував українців, що 2 серпня 2023 року зірку Героя Росії йому причепив особисто Путін.

А вже наприкінці червня цього року суд засудив Магасумова до 11 років суворого режиму у справі про вбивство 18-річної дівчини, яке було скоєне в окупованому Луганську, де 11 серпня 2023 року (через тиждень після фото) «герой» «обмивав» свою нагороду в барі. Там познайомився з двома дівчатами. Пізніше одну з них застрелили у сквері поруч з баром, а її подруга стала свідком і наполягала, що стріляв саме Магасумов.

За даними журналістів, засуджений за вбивство повернувся на фронт 19 липня цього року — на посаду командира батальйону свого ж підрозділу. (Інформацію підтвердила його дружина Анна Магасумова). Тобто з 11 років Магасумов не просидів і півтора місяця. Жодних спростувань чи коментарів з боку МО РФ або Федеральної служби виконання покарань з цього приводу не було. Отже, з високою ймовірністю можна припустити, що це правда. Навіть до рядового не розжалували й до «штрафбату» не відправили цього «героя».

Але цей (за великим рахунком, вже банальний) випадок цікавий, зокрема, й тим, що вирок Магасумову оголосив «суд ЛНР», і зайвий раз характеризує не тільки його «незалежність», а й ставлення Росії до Дарини Кисельової (так звали вбиту місцеву дівчину). Зазначимо, їй було лише 8 років, коли в Луганськ прийшли путінські «герої». Ось так і все її коротке життя промайнуло. 

При цьому батьків у РФ навіть не обходить, яку саме «виховну роботу з дітьми та молоддю» проведуть подібні «магасумови». Хоча путінські пріоритети відомі давно (на тлі відправки в Україну канібалів, ґвалтівників, вбивць) і вже наочні – коли він постелив червону доріжку кілеру Красікову, якого повернув з Німеччини в результаті обміну.

«Ескортник з Африки» і голова МЗС ФРН

А Німеччина у російських пропагандистських хроніках цього разу потрапила через Анналену Бербок – голову МЗС. «Бербок користується інтим-послугами африканця», «Ескортник з Африки повідав про «незабутні» побачення з міністром із ФРН», «Жиголо для Бербок: африканець розповів про інтимні побачення з політиком».

У перші дні серпня такими заголовками зарясніли російські видання у своїх онлайн-версіях. При цьому всі вони посилаються на «першоджерело» – інтерв’ю з якимось «Кінгслі», опубліковане в текстовій версії сайту нігерійського видання Daily Post.  

НАСПРАВДІ, як пише Deutsche Welle, текст згаданого інтерв’ю було позначено в газеті як рекламний. (Дивна, м’яко кажучи, редакційна політика). У ньому «Кінгслі» розповідає, як буцімто проводив час із Бербок в дні її візитів до Африки, отримуючи за ніч по 3500 євро.

У німецькому сегменті інтернету подібна новина з’явилася на сайті «Zeitgeschenen de», назва якого лише однією літерою відрізняється від реально існуючого новинного порталу. Потім її поширили пропагандисти з РФ і афілійовані з нею закордонні ЗМІ. І нікого не засмутило, що текст у «Zeitgeschenen.de» рясніє граматичними помилками, а подекуди читається як поганий, невідредагований автоматичний переклад з якоїсь іноземної мови на німецьку. Але саме так «полуничка» про главу німецького МЗС швидко розійшлася соцмережами.

Першим її розтиражував ірландець Шей Боус, який має у своєму Х-акаунті близько 135 тисяч підписників і (за повідомленнями незалежних джерел) вже працює на RT. Його посилання на «Кінгслі» в мережі Х розійшлося більш ніж півмільйоном репостів. Підхопили тему і німецькі соцмережі та сатиричні канали, не кажучи вже про російські.

Німецький портал mimikama.org (що спеціалізується на викритті фейків), а також журналісти ZDF дійшли висновку, що і цього разу (відомі німкені регулярно стають об’єктами фейків), за всіма ознаками, йдеться про вигадку російських пропагандистів. «Як правило, використовуються нові сайти з назвами, що нагадують справжні новинні портали, сліди яких щоразу ведуть до Росії, – пояснює ZDF. – А опубліковані фейки потім швидко підхоплюються проросійськими акаунтами в соцмережах і масово поширюються».

«Історія про німецького міністра закордонних справ і нігерійця, який нібито надає їй секс-послуги, вписується в широку палітру скандальних історій, які в минулому вигадували російські агенти дезінформації, – пише німецький інформаційний портал t-online. – Мета – дискредитувати Бербок і весь німецький уряд, які однозначно стоять на боці України». У МЗС ФРН також констатували: «Проросійський дезінформаційний портал Zeitgeschenen.de поширює неправдиву та абсолютно абсурдну історію».

Кремльов вирішив побоксувати з МОК

І завершуючи жіночу тематику, 6 серпня Москва вирішила побоксувати з МОК. За словами Умара Кремльова, очолювана ним міжнародна федерація боксу (IBA), захистить права учасниць Олімпіади в Парижі, які були змушені змагатися з боксерками, які буцімто провалили гендерний тест.

«Ми тут не для піару, а щоб сказати – під керівництвом Томаса Баха від жіночого боксу скоро нічого не залишиться, а незабаром і від усієї олімпійської спільноти. МОК – це міжнародна громадська організація, а не приватна контора, як собі це уявляє Бах. Президента МОК мають обирати країни, а не окрема група людей, як зараз це робить мафія Баха», – заявив Кремльов.

НАСПРАВДІ, персонаж він відомий, і не тільки у вузьких боксерських колах. Колишній член банди російських байкерів, розпалював пропутінські, антизахідні та україноненависницькі настрої. Справжнє його прізвище Лутфуллоєв. Змінив він його на Кремльов, щоб сподобатись Путіну, з яким у нього настільки тісні стосунки (через начальника служби безпеки диктатора), що той дозволив йому стати власником найбільшого у РФ автодилера «Рольф» після «націоналізації» (по суті грабунку).

Кремльов давно називав Ігри в Парижі «відвертою содомією і руйнуванням традиційних цінностей у всьому світі». І остання історія його «боксування» з Бахом саме для піару Росії на Іграх. Адже її боксерів немає на паризькому рингу. Тому вона вустами Кремльова намагається спровокувати гендерний скандал, провівши пресконференцію, на якій назвала учасниць жіночого боксерського турніру Іман Хеліф з Алжиру та Лінь Юй-тин з Тайваню чоловіками. При цьому не представила адекватних доказів.

У МОК назвали методику проведення гендерного тесту з боку структури Кремльова незаконною та підкреслили, що обидві спортсменки народилися жінками і завжди змагалися як жінки. МОК звинуватив Росію у втручанні в Олімпіаду та розпалюванні ворожнечі. Бах назвав дії кремлівської IBA «політично мотивованою культурною війною»

Але далі-більше: МОК вже поставив національним боксерським федераціям ультиматум – або сформуйте новий міжнародний керівний орган, або бокс взагалі не братиме участі в Олімпіаді 2028 року. Ось такі наслідки кремлівського боксування з МОК. Поки що не нокаут, але вже нокдаун.

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-