Роспроп поширив черговий фейк про «диверсію» українців у Румунії

Роспроп поширив черговий фейк про «диверсію» українців у Румунії

Укрінформ
Пропагандисти використали фото та відео не пов’язаних між собою інцидентів, аби дискредитувати Україну на міжнародному рівні

Днями російські телеграм-канали, а також прокремлівські англомовні ЗМІ і акаунти в соціальній мережі X поширили інформацію про те, що українські партизани буцімто знищили склад палива, який використовувався збройними силами НАТО. Це нібито сталося в румунському місті Брагадіру.

Як «доказ» пропагандисти поширили начебто фото та відео пожежі, а також скріншот з одного із картографічних вебсервісів, на якому позначили її конкретне місце.

Це фейк. Інциденту з підпалом натівського складу пального в румунському місті Брагадіру не було. Фото, на якому нібито зображено пожежу на військовому об’єкті, стосується зовсім іншої події. За даними румунського ЗМІ Impactnews24, 31 липня у Брагадіру палав приватний будинок. Пожежа сталася внаслідок короткого замикання.

Окрім цього, місцевість на відео не відповідає тій, яку позначили автори фейку на картографічному вебсервісі. У поширеному пропагандистами ролику можна побачити на фоні пагорби.

За допомогою сервісу Google Maps ми перевірили єдину з імовірних локацій (з боку с поля. - ред.), звідки могло б бути зняте відео, і з’ясували, що пагорбів на цій місцевості не видно, а об’єкти промислової зони суттєво різняться.

У Міністерстві оборони Румунії також спростували інформацію щодо нібито пожежі на складі палива у Брагадіру і запевнили, що відео, яке поширили пропагандисти, взагалі було зроблене не в Румунії.

Останнім часом фейки про підривну діяльність «українського антивоєнного руху» почали з’являтися дедалі частіше. Їхня мета – дискредитація українців, а також підрив довіри західних партнерів до України. Через подібні підробки російська пропаганда намагається маніпулювати громадською думкою, щоб підтверджувати власні наративи про нашу державу.

Раніше Укрінформ спростував фейк про підпали та підриви українцями потягу з військовою технікою, а також двох військових складів і газового терміналу в Румунії.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-