Росіяни знову запустили фейки про буцімто скуповування Зеленським і українськими чиновниками нерухомості за кордоном

Росіяни знову запустили фейки про буцімто скуповування Зеленським і українськими чиновниками нерухомості за кордоном

Укрінформ
Пропагандисти поширили дезінформацію через італійський сайт-сміттярку і підробили відео з мережі

Російська пропагандистська машина днями активізувала кампанію з дискредитації Президента України Володимира Зеленського. На італійському сайті Database Italia з’явилася інформація, що у червні родина Зеленських буцімто придбала виноробний маєток в англійського музиканта Стінга, розташований в італійському муніципалітелі Фільїне-е-Інчиза-Вальдарно (регіон Тоскана - ред.). Його ціна  нібито становить 75 млн євро. Згодом інформацію підхопили російські телеграм-канали, а також прокремлівські англомовні акаунти в соціальній мережі X.

Це фейк. Як з’ясувало місцеве італійське медіа Corriere Fiorentino, таку угоду неможливо укласти без відома представників муніципалітету.

“Я нічого про це не знаю, але це здається мені неможливим. Така угода не укладається без відома муніципалітету. Крім того, Стінг занадто багато вклав у цей маєток, щоб раптово покинути все”, - повідомив виданню радник з громадських робіт муніципалітету Фільїне-е-Інчиза-Вальдарно Даріо Піккіоні.

В коментарі Укрінформу представники муніципалітету також підтвердили, що їм нічого не відомо про продаж маєтку Стінга родині Зеленських.

Сайт Database Italia, який поширив фейк, уже неодноразово фігурував у матеріалах італійських фактчекерів. У 2020 році проєкт Facta.news писав, що під час надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я сайт вирізнявся потужною рекламною кампанією антинаукових містифікацій, а також підтримкою конспірологічної теорії QAnon.

Згідно з даними Центру протидії дезінформації, у 2021 році Database Italia потрапив до списку вебресурсів, що поширюють дезінформацію італійською мовою.

Контент, що публікується на сайті, містить антиукраїнські наративи, підігрування Росії, а також фейки, зокрема про американські біолабораторії.

Паралельно з фейком про купівлю маєтку родиною Володимира Зеленського в російських телеграм-каналах з’явилася схожа відеопідробка від імені американського видання Wired. В ній йдеться про те, що наразі в мережі продається буцімто здобута хакерською групою NoRpaC інформація про 8 тисяч об'єктів нерухомості в 20 країнах світу, зареєстрованих на 2 тисячі українських чиновників. Усі угоди щодо купівлі нібито були укладені після початку повномасштабної війни в Україні.

Це відео не публікувалося на офіційних ресурсах Wired. Пропагандисти оформили ролик у форматі американського ЗМІ, аби підробка виглядала більш достовірно. Крім того, її створено з рандомних фото та відео, знайдених у мережі. На відео можна побачити один з найбільших та найдорожчих будинків в США, огляд якого з’явився на відеохостингу Youtube ще 2 роки тому.

Картинки інших домівок, використаних пропагандистами для створення фейку, також можна знайти на різних сайтах, які спеціалізуються на нерухомості.

Через подібні фейки російська пропаганда намагається дискредитувати українську владу, а також посіяти недовіру суспільства до чиновників. Крім того, такі підробки мають на меті переконати людей за кордоном, що Україна погрузла в корупційних схемах і неналежно використовує кошти, отримані як допомогу під час війни.

Раніше Укрінформ спростував фейк про те, що Олена Зеленська купила ексклюзивне авто за 4.5 млн євро.

Дмитро Бадрак 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-