Соцмережі швидко запалюють вогонь війни у різних країнах: дайджест пропаганди за 8 серпня

Соцмережі швидко запалюють вогонь війни у різних країнах: дайджест пропаганди за 8 серпня

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 8 серпня 2024 року.
  1. «Воєнкори» не хочуть коментувати Герасимова
  2. ФБР взялася за Ріттера
  3. Як Росія «з любов’ю» розхитує Велику Британію
  4. Маск підганяє Лондон подбати про безпеку в Інтернеті

«Воєнкори» не хочуть коментувати Герасимова

«Багато хто вважає, що Подоляка, який дає зараз таку карту ситуації в Курській області, сильно перебільшує успіхи ЗСУ. І за це цей рекордний військовий блогер може втратити зі своїх 2,8 мільйона підписників кількох людей. Але найважливіших. І після цього стиль його блогу різко зміниться», – пророкують «експерти» з Москви.

НАСПРАВДІ, Подоляка (за яким вже давно плаче українська «гіляка»)  поширив цю карту «курської дуги» ще напередодні. І за добу вона змінилась не в кращий для росіян бік. Ситуація для «воєнкорів» також. 

Адже їхні дописи, м’яко кажучи, не корелюють з «переможними» реляціями МО РФ. І це при тому, що його нині очолює Бєлоусов, який свою «інавгураційну» промову в Держдумі завершив словами: «Помилятись можна, брехати – ні!».

З того часу він сам особисто брехав вже не раз. До того ж головний «казкар» МО РФ Конашенков залишився на посаді й все так само безупинно «знищує» ЗСУ в такій кількості, якої ніколи і не було за час війни.

Але на Бєлоусова «воєнкори» покладали якісь надії. Тим паче, що він з ними зустрівся і уклав своєрідний «пакт про ненапад». Але перший «воєнкор» вже постраждав від «віроломного нападу»: Андрія Куршина, автора відомого на початку вторгнення каналу «Moscow Calling», суд відправив за ґрати на 6,5 років у справі про «фейки». Фейковими визнані дві його публікації – про обстріл дамби в Кривому Розі та про ракетний удар по пологовому будинку у Вільнянську Запорізької області, які він назвав «воєнним злочином ЗС РФ»

При цьому у 2014 році Куршин воював проти України у бандформуваннях на Донбасі. У нього є звання лейтенанта «Міністерства оборони ДНР», медалі «За відзнаку у військовій службі» II ступеня і «За оборону Савур-Могили». 

Після повномасштабного вторгнення в Україну Куршин заявив, що «не оцінив, наскільки Путін поїхав». І активно  критикував дії російської армії, підтримував «заколот Пригожина», значна частина його дописів стосувалася і того, за що зараз заарештовують генералів Шойгу – корупцію в МО РФ.

А повертаючись до Подоляки, 8 серпня він вже написав: «Щодо Суджі змін немає. Ситуація продовжує погіршуватися. Що там учора говорив НГШ Герасимов? Противник зупинений, скоро буде розбитий? Навіть коментувати цього не хочу».

Тому Подоляці та решті «котенків» та «рибарів» варто бути готовими, що «помилки» у висвітленні «переможної курської битви» начальника Генштабу РФ Герасимова можуть їм дорого обійтися. Або Подоляка перелякається і скаже, що був «неправий, бо не володів обстановкою».

ФБР взялася за Ріттера

Крім Поддубного напередодні було «поранено» й іншу «зірку» російської пропаганди. Щоправда, закордонної – Скота Ріттера. Хоча «зіркою» його зробили RT і «Соловйов LIVE». У самій Росії багато хто з пропагандистського цеху його відверто зневажає. Той же фрік-«політолог» Марков закликає: «Не треба для нашої доброї справи залучати повій та інших покидьків. І стосується це не тільки Ріттера. Там є й інші, які роблять вигляд, що вони з нами, але тільки за гроші».

НАСПРАВДІ, Марков таємниці не відкрив. Те, що різноманітні «ріттери» російської пропаганди працюють за зарплату, відомо давно. А 8 серпня стало відомо, що ФБР «у зв’язку з федеральним розслідуванням, яке триває», прийшла з обшуком до цієї «зірки». 

Правоохоронці під час слідчих дій, як повідомляє видання Times Union, винесли з будинку Ріттера «понад два десятки коробок». Ще у червні Держдеп вилучив у нього паспорт, коли він збирався летіти в Росію на ПМЕФ-2024.

Нагадаємо, пропаганда представляє його як «колишнього інспектора ООН в Іраку» і «американського військового аналітика». Проте жодне авторитетне західне ЗМІ чомусь не бере у нього коментарі. І справа не тільки в тому, що він прокремлівський (таких, звісно, багато), а й в тому, що у 2011 році суд засудив його за педофілію до тюремного ув’язнення.

Але Соловйов (який щоденно волає про «содом і гоморру на Заході») чомусь не гидує влаштовувати у себе щотижневі «Шоу Скотта Ріттера».

Як Росія «з любов’ю» розхитує Велику Британію

У Великій Британії триває масштабне розслідування обставин останніх масових заворушень. Дезінформація та заклики до насильства, які тоді поширювалися в соцмережах, багато в чому відповідальні за те, як ультраправі та антимусульманські угруповання скористалися трагедією в Саутпорті.

За останні 10 днів канали в Telegram, акаунти в Х і TikTok вибухнули неправдивими звинуваченнями на адресу британських мусульманських громад, закликами приходити в центри для прохачів притулку і протестувати на вулицях проти напливу мігрантів.

«Іноземці (зокрема, пов’язані з держструктурами) об’єдналися в інтернеті з британськими екстремістами, розпалюючи расистські настрої і підбурюючи до заворушень», – заявляє уряд Великої Британії.

НАСПРАВДІ, він небезпідставно підозрює, що поряд із доморощеними ультраправими, радикальні настрої підігрівають й іноземні суб’єкти, підтримувані своєю державою, – пише Bloomberg.

І ті й інші стали використовувати хештег #FarRightThugsUnite («Ультраправі головорізи, об’єднуйтеся»). Для масового поширення повідомлень із ним застосовувалися тисячі ботів і акаунти з вкраденими британськими іменами.

Сам Bloomberg виявив російських інтернет-тролів, які долучилися до антимігрантських виступів. Кілька користувачів російськомовних Telegram-каналів розповіли, як приєдналися до каналів британських ультраправих, щоб підтримати їх.

Адміністратор одного з них під назвою «Старая Англия» навіть розмістив скриншот із британського чату зі своїми повідомленнями: «Из России с любовью» та «Мы вас поддерживаем» – англійською та російською мовами.

Маск підганяє Лондон подбати про безпеку в Інтернеті

Після викриття російських та інших подібних «підтримувачів», офіційний Лондон замислився і над конкретними кроками для підвищення загальної безпеки в Інтернеті. І вплинув на це Ілон Маск. «Саме він був звинувачений у посиленні напруженості після тижня ультраправих заворушень у Великій Британії. Цей факт викликав заклики до уряду прискорити розробку законів, які регулюють шкідливий контент в Інтернеті», – пише Reuters.

НАСПРАВДІ, у той час, як у деяких містах проходили сутички бунтівників із поліцією, особисто Маск долучився до дебатів на цю тему на своїй платформі X. Він написав, що «громадянська війна у Великій Британії неминуча». Представник прем’єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера у відповідь заявив, що подібні коментарі «не мають жодного виправдання».

А сам Стармер попередив компанії, які працюють у соцмережах, що заворушення, розпалювані ними, «є злочином на вашій території». І це реально відображає складну ситуацію, в якій опинився його уряд.

Британський законопроєкт про безпеку в Інтернеті було ухвалено ще в жовтні, але досі не реалізовано. Він наділяє місцевого медіарегулятора Ofcom повноваженнями штрафувати компанії соцмереж на суму до 10% від їхнього глобального обігу, якщо їх викриють на порушенні закону, нездатності контролювати контент, що підбурює до насильства і тероризму.

Однак Ofcom все ще розробляє вказівки щодо застосування закону, а набуття його чинності очікується не раніше початку наступного року. Але через недавні акти насильства представники британської громадськості  закликають медіарегулятора прискоритись.

Представник Ofcom обіцяє: «Ми поспішаємо ввести в дію Закон про безпеку в Інтернеті, щоб якомога швидше забезпечити його дотримання. Для цього маємо провести консультації щодо практичних кодексів і керівництв, після чого нові обов’язки платформ із забезпечення безпеки набудуть чинності»

Вочевидь, що поспішати треба. І не тільки у Великій Британії. Адже соцмережі, як бачимо, «запалюють» вогонь війни у різних країнах значно швидше, ніж встигають відреагувати регуляторні органи.

Гасити цей «вогонь» – життєва необхідність кожної держави, яка хоче безпеки своєму народу і своїй території

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-