Москва намагається заглушити Signal своєї поразки: дайджест пропаганди за 9-11 серпня

Москва намагається заглушити Signal своєї поразки: дайджест пропаганди за 9-11 серпня

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 9-11 серпня 2024 року.
  1. Путінські генерали не застреляться у TikTok
  2. «Добровільно евакуйованим» з Курської області дали по $115
  3. МО РФ підтверджує «зраду» Лукашенка
  4. WhatsApp в черзі на блокування в Росії

Путінські генерали не застреляться у TikTok

На 900-й день повномасштабного вторгнення Москва визнала чергову поразку в інформаційній війні, адже z-пабліки продовжують розкручувати «зраду», паніку та істерику навколо ситуації в Курській області. (І вже не тільки в ній).

Одні звинувачують Генштаб на чолі з Герасимовим. Інші – кадировський «Ахмат» у «змові з ЗСУ», треті – державні ЗМІ. Зокрема, РИА Новости та телеканал МО РФ «Звезда» у демаскуванні пересування колон з бронетехнікою.

НАСПРАВДІ, саме так виглядає навіть, не істерика чи паніка, а недолугий телевізійний «антикриз» із боку федеральних пропагандистів. Оскільки кризу як таку приховати ніяк не вдається, громадськості треба терміново показати щось красиве й заспокійливе. Мовляв, подивіться – «мудре військове керівництво тримає ситуацію під контролем, їдуть могутні резерви і зараз ми всіх обов’язково переможемо».

Як відомо, «ситуація в Курській області» (як її називає Путін), вже дійшла до того, що вперше з часів Другої світової війни територія Росії опинилася під контролем військ іншої держави. А режим КТО (контртерористичної операції) за своєю географією вже охопив більшу територію, ніж за часів російсько-чеченської війни.

Ситуація, в якій опинилася зараз Росія, дуже нагадує СРСР у червні 1941-го. В т.ч. у пропагандистському оформленні (на кшталт «віроломного нападу»). З жодним зверненням в стилі «браття та сестри» Путін, звісно, звертатись не збирається. Проте цікава ще одна відмінність з тими часами. Його генерали перекладають провину один на одного (командир «Ахмату» Алаудінов фактично звинуватив Генштаб). 

У 1941-му сталінські генерали поводились принаймні по-офіцерськи. Так, 20 листопада 1941 року генерал-майор Андрій Котляров, командир 58-ї танкової дивізії, застрелився в бліндажі. У передсмертній записці він зазначив: «Загальна дезорганізація і втрата управління. Винні вищі штаби. Не хочу нести відповідальність за загальний бардак. Відходьте… Рятуйте Москву».

Але путінські «алаудінови» у прямому етері на TikTok, звісно, не застреляться. Нема за що і головне – нема за кого стрілятись.

«Добровільно евакуйованим» з Курської області дали по $115

У Москві не приховують, що фактично змирилися з втратою території.  Те, що починалось з «провокації», перетворилося на «терористичний акт». Бо хоч якось вербально пов’язувати з «невійною» в Кремлі бойові дії не хочуть. Утім, за промовами того ж Алаудінова можна відстежити еволюцію: 6 серпня він ще жартував і називав «ситуацію в Курській області контрольованою» (заперечення). 8 серпня вже був менш веселий і почав визнавати «тяжкість боїв» (торг). А 9 серпня заявив, що у прориву ворогів «є прізвище, ім’я та по батькові» (прийняття з гнівом).

Прокремлівський політолог Марат Баширов вже пояснює, що «села в Курській області не мають для РФ жодного значення, і тому їх не шкода».

НАСПРАВДІ, захоплення (читай: знищення) декількох сіл на Донбасі – це «перемога», а такі ж села в Курській області – «не мають значення». До того, що «баби ще понароджують» (хоча й це вже не факт, зважаючи на демографічні тенденції у РФ), вже всі звикли. До фрази «частина російської території їй непідконтрольна» потроху звикають.

Як і до російських біженців із Курської та інших прикордонних областей. Їхня кількість, згідно з офіційними даними, складає 76 тисяч осіб. Окремим розпорядженням Кремля кожному виділена сума 10 тисяч рублів ($115).

Для розуміння: стільки ж платили у квітні мешканцям міста Орськ Оренбурзької області після прориву греблі. Така ж сума була виплачена мешканцям Тюменської області після повені. Ті ж $115 обіцяли мешканцям Бєлгородської області, які «постраждали внаслідок ворожих обстрілів». І ось тепер Курська область. У Путіна прейскурант один: що велика вода в Оренбурзі, що велика «невійна» в Курську.

У пропагандистській новомові з’явився й новий термін «добровільна евакуація». Серед «10 модних напрямків для добровільної евакуації цього сезону» (як вже кепкують в Інтернеті) є й кадировська Чечня. Він особисто запросив жителів Курської області до себе.

Підмосков’я, до речі, прийняло всього 424 особи. І зрозуміло чому. Адже таким чином курські біженці через «невійну» докотилась би вже й до столиці РФ. Тому й переконують федеральні ЗМІ, що це «добровільна евакуація», щоб зайвий раз не лякати. Бо інакше решті росіян в паніці також доведеться «добровільно евакуйовуватись».

МО РФ підтверджує «зраду» Лукашенка

До загальної інформаційної «зради», яка нині панує в Росії, додав свої п’ять білоруських копійок Лукашенко, який заявив, що «ЗСУ просунулися на кілька десятків км у Курській області – 30-35 уже сьогодні. Окопуються там».

НАСПРАВДІ, Лукашенка у РФ також вже звинуватили у «зраді». Мовляв, прибрав свої війська з кордону з Україною, ось їх і перекинули до Курської області. Той у відповідь негайно розгорнув активну медійну діяльність і заявив про висування  підрозділів до кордонів разом із «панцирами» та «іскандерами».

Але цікаво, що Лукашенко не збрехав про Курську область. Принаймні це випливає зі зведення МО РФ.

Отже, навіть з цього виходить, що передові групи вийшли на рубіж Толпине – Журавлі – Общей Колодязь (і це по карті саме 35 км від місця прориву).

Отже, «зраду» в Росії розганяють не тільки всілякі  «воєнкори» та Алаудінов, а й сам Лукашенко. А російське Міноборони своїми недолугими зведеннями це тільки підтверджує.

WhatsApp в черзі на блокування в Росії

Загалом, як впоратись з «курською аномалією», Москва не знає. Ось і смикається. Роскомнадзор офіційно підтвердив, що Signal заблоковано у РФ «за порушення законодавства».

Проблеми з месенджером почалися ввечері 8 серпня – свідчать дані моніторингових сервісів Downradar. Цікава географія повідомлень про відсутність Signal — у: Москва, Санкт-Петербург, Краснодарський край, Нижегородська, Самарська, Новосибірська, Свердловська області, Башкортостан і Татарстан. Тобто далеко від прикордоння з Україною. 

НАСПРАВДІ, виконавчий директор «Товариства захисту інтернету» Михайло Клімарьов вважає, що «хтось комусь у цих ось «спецслужбах» брякнув, що ЗСУ спілкуються за допомогою Signal і тому було ухвалене рішення «порушити взаємодію частин противника». Методом блокування на території всієї країни. Тільки от у ЗСУ є «Старлінки»… а у Signal  є функція обходу блокувань»

Нагадаємо, Signal – додаток для безпечного обміну миттєвими повідомленнями та інтернет-телефонії з вільним і відкритим вихідним кодом. У месенджері використовується розроблений Open Whisper Systems протокол наскрізного шифрування Signal Protocol.

Крім того, в Росії почали підготовку до блокування WhatsApp. Підконтрольна Кремлю корпорація VK («ВКонтакте») почала розробку нового «національного месенджера» на заміну WhatsApp, який російська влада може заблокувати цієї осені, повідомляє «Верстка».

Месенджер для росіян планують розробити на основі вже наявного «ТамТам» від Mail.Ru Group. «Провели дослідження, як зробити нормальний месенджер, щоб він усе тягнув і міг зрівнятися з вотсапом. Ось вирішили за основу брати «ТамТам», – пояснив один зі співрозмовників видання.

Інше джерело уточнило, що спочатку керівництво VK розглядало «VK Мессенджер» як «єдиний православний месенджер», який замінить WhatsApp. Однак його показники виявилися занадто слабкими.

Як бачимо, загалом «занадто слабким» виявились російські показники у відбитті, принаймні інформаційної атаки на Курську область. Хоча все це Росія вже проходила – під час контрнаступу ЗСУ у 2022 році. Як тоді пропаганда путінського режиму тріщала та рвалася, так і зараз. І сигнали цього дуже гучні. Як би Кремль не намагався заглушити Signal.

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-