Український наступ «надихнув» роспроп на фейки про «великі втрати» ЗСУ в Курській області

Український наступ «надихнув» роспроп на фейки про «великі втрати» ЗСУ в Курській області

Укрінформ
Для підтвердження власного наративу пропагандисти підробили фото та відео

Український наступ у Курській області, який застав армію РФ зненацька,  став черговим приводом для поширення фейків російською пропагандою. Одним із головних наративів росіян, який за допомогою підробок намагаються просувати пропагандисти, є буцімто колосальні «втрати» українського війська на Курському напрямку.

Днями z-телеграм-канали почали поширювати інформацію про те, що АТ «Сумиобленерго» нібито зобов'язало своїх працівників здати кров для українських захисників у зв'язку з «великими втратами» в Курській області. Як «доказ» пропагандисти додали фото оголошення від імені «відділу персоналу» установи.

Це «оголошення» виявилося фейком. АТ «Сумиобленерго» не розміщувало такого повідомлення.  До того ж, питаннями персоналу в установі займається не «відділ персоналу», а відділ кадрів, повідомила в коментарі Укрінформу прессекретар АТ «Сумиобленерго».

Ще одним фейком, спрямованим на дезінформацію щодо «втрат» української армії, є відеопідробка, що з’явилася в телеграм-каналі командира спецпідрозділу «Ахмат», помічника голови Чеченської Республіки Рамзана Кадирова Апті Алаудінова. В ролику український військовий, який бере участь в операції на Курщині, іронізує з приводу якості товарів у російських магазинах. Відео переривається нібито вибухом, який буцімто «знищив» українця та його побратима.

Як виявилося, ролик змонтували в графічному редакторі, наклавши кадри вибуху. В мережі можна знайти оригінал цього відео без «спецефектів».

За цей безглуздий фейк Апті Алаудінова присоромили навіть російські колеги та пропагандисти з державної телевізійної та радіомовної компанії «Чита». На своїй сторінці у російської соціальній мережі «Вконтакте» вони написали, що «втомилися від брехні», а такі, як Алаудінов, «ганьблять» армію РФ. Окрім цього, автори допису наголосили, що, на думку редакції, відповідальними за втрату контролю над містом Суджа є саме Алаудінов та полк «Ахмат».

Згодом Алаудінов видалив допис з відеопідробкою зі свого телеграм-каналу. Допис про безглуздий фейк командира спецзагону «Ахмат» у соцмережі «Вконтакте» також видалили представники російської ДТРК «Чита».

Після початку української операції у Курській області на пропагандистських ресурсах РФ щодня з’являються фейки, які мають на меті дискредитувати українську армію, а також відбілити репутацію власного війська перед російським читачем. З цією ж метою підтверджені українською стороною дані росіяни подають в інформаційному просторі як нібито українські «фейки». 

Нагадаємо,  головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 12 серпня підтвердив, що Сили оборони проводять наступальну операцію на території Курської області.

Президент Володимир Зеленський 13 серпня заявив, що під контролем ЗСУ перебувають 74 населені пункти Курської області.

Раніше Укрінформ спростував російські фейки, спрямовані на дискредитацію Президента України Володимира Зеленського та українських чиновників.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-