Роспроп поширює фейкові оголошення про пошук рефрижераторів у Сумах через «великі втрати» ЗСУ на Курщині

Роспроп поширює фейкові оголошення про пошук рефрижераторів у Сумах через «великі втрати» ЗСУ на Курщині

Укрінформ
Пропагандисти просувають свої наративи через псевдорекламу та антиукраїнського блогера з Прилук

Внаслідок операції Збройних сил України у Курській області РФ армія країни-агресора втрачає території, техніку і живу силу, а її військові масово здаються у полон. Невдачі РФ на полі бою намагається «прикрити» російська пропаганда.

Укрінформ днями публікував фактчек, в якому розвінчав черговий фейк російських пропагандистів щодо «величезних втрат» ЗСУ у Курській області. Схоже, ця тема є основною в дезінформаційній кампанії РФ щодо українського наступу на Курщині.

Наша команда виявила, що російські ЗМІ, z-телеграм-канали та боти у соцмережі Х публікують фото рекламних оголошень, які нібито були зроблені біля однієї з лікарень у місті Суми. У тексті зазначається, що начебто через «великі втрати» ЗСУ адміністрація лікарні шукає вантажівки з рефрижераторами. 

Це фейк. Контактний номер телефона, вказаний у цих оголошеннях, нібито належить чоловікові  на ім’я Дмитро. Проте за даними мобільного застосунку Getcontact ми з’ясували, що це номер дівчини на ім’я Дар’я.

Вона повідомила кореспонденту Укрінформу, що не давала таких оголошень . За словами дівчини, вона проживає у Києві і ніколи не була у Сумах.

Окрім того, фото рефрижератора, яке російські пропагандисти використали для створення фейкового оголошення, було опубліковане раніше на сайті інтернет-магазину в РФ.

Ще один фейк, який почали поширювати російські телеграм-канали, має українське походження. На відео у застосунку ТікТок блогер з нікнеймом oleksandr_inform українською мовою, сидячи у авто, розповідає, що українська армія нібито зазнала «великих втрат» у Курській області і в зв’язку з цим морги на Сумщині буцімто переповнені. 

Це фейк. Цей ТікТок-блогер проживає у місті Прилуки Чернігівської області і регулярно записує відео з фейками та маніпуляцією щодо економічної ситуації, мобілізації та війни в Україні.

У своїх численних відео,  у тому числі й про «втрати на Курщині»,  він не наводить жодних доказів, а просто висловлює свою особисту нічим не підкріплену думку. 

Раніше роспроп поширював підробку про священника ПЦУ, що молиться за упокій Трампа.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України взяли під свій контроль понад тисячу квадратних кілометрів території Курської області з десятками населених пунктів.

Головнокомандувач Олександр Сирський поінформував, що українські війська наступального угрупування мають просування на деяких напрямках від 1 км до 3 км у бік противника. 

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-