Наполеон, Гітлер та Арденни: Роспроп маніпулює історією для дискредитації операції ЗСУ на Курщині

Наполеон, Гітлер та Арденни: Роспроп маніпулює історією для дискредитації операції ЗСУ на Курщині

Укрінформ
РФ поширює пропаганду на внутрішню та міжнародну аудиторію, використовуючи проросійських західних «експертів» та перекручуючи тези авторитетних світових ЗМІ 

Російська пропаганда доволі часто інтерпретує та перекручує різноманітні історичні події для пояснення своєї невиправданої агресії проти України. Зокрема, можна згадати фейкові наративи про те, що нібито «Україну створив Володимир Ленін» або «австрійський генштаб» під час Першої світової війни.

Успіхи української армії під час операції у Курській області РФ змусили російську пропаганду вдаватись до нових абсудних історичних паралелей. Для надання більшої ваги своїм пропагандистським наративам інформаційні війська РФ використовують власних «експертів» на Заході та перекручують тези у публікаціях авторитетних світових видань.

Так російські ЗМІ, z-телеграм-канали та боти у соцмережі Х почали поширювати уривок з інтерв’ю американського лівого економіста та комуніста Річарда Вольфа бразильському YouTube-блогеру Німі Ростамі Алхоршиду. У ролику Вольф стверджує, що Україна після початку операції у Курській області начебто має програти, бо раніше «війська Наполеона і Гітлера зазнали невдачі, хоча були сильнішими і менш корумпованими, ніж Україна». Саме цю тезу американського економіста поширює російська пропаганда.

Це фейк та маніпуляція. По-перше, ця теза є особистою думкою Річарда Вольфа і не базується на реальних фактах або аналізі військової обстановки у війні РФ проти України.

По-друге, Вольфа полюбляють цитувати російські ЗМІ, адже він є проросійським пропагандистом. У своїх виступах він неодноразово просував російські наративи про відсутність впливу санкцій США на російську економіку, лідерство країн БРІКС у порівнянні з країнами G7 та неефективність американської зброї проти російської.

Він також звинувачує у війні саме українську владу, а не Росію чи президента Володимира Путіна, чим виправдовує російську агресію. У соцмережі Х Річард Вольф писав: «Що каже Зеленський: Українці ніколи не пробачать росіянам цю війну. Чого боїться Зеленський: українці ніколи не пробачать йому цієї війни. У війні та політиці перехід від героя до лиходія може відбутися швидко». 

По-третє, YouTube-канал Dialogue Works, де зі своєю заявою виступив Річард Вольф, є медійним майданчиком для виступів проросійських пропагандистів та конспірологів. Постійними спікерами Dialogue Works є гість каналу найгучнішого пропагандиста Путіна Володимира Соловйова – Скотт Ріттер, відомий своєю антиукраїнською позицією, псевдоексперт Ларрі Джонсон та колишній емігрант з СРСР Дмитро Орлов. Всіх їх об’єднує те, що вони ледь не щодня поширюють на англомовну аудиторію фейки про Україну та пророкують «неминучу поразку» ЗСУ. 

У такий спосіб, зокрема, російська пропаганда намагається провести паралелі між результатами інтервенції армії Наполеона Бонапарта у 1812 році та подіями на східному театрі бойових дій у Європі під час Другої світової війни з наразі нікому не відомими  результатами операції ЗСУ в Курській області.

Проте порівнювати ці історичні події із сьогоденням абсолютно некоректно. Тоді армії Наполеона та Гітлера здійснювали вторгнення до Російської імперії та СРСР відповідно. Зараз же агресором виступає сама Росія. Україна лише захищає власні території і публічно заявляє, що не збирається анексувати російські землі. Слід також зазначити, що в обох війнах минулого значну роль у перемозі відігравали українці та білоруси. Саме ці два народи зазнали найбільших відсоткових втрат у СРСР. 

Ще одним прикладом маніпуляції історичними фактами, які почали поширювати пропагандисти, є порівняння курської офензиви з Арденнською операцією у грудні 1944 - січні 1945 років. Тоді на початку успішна та відчайдушна атака військ вермахту призвела до катастрофічної поразки і була останньою великою наступальною операцією військ Адольфа Гітлера.

Російська пропаганда почала цілу інформаційну кампанію, де порівнює Курську операцію ЗСУ із Арденнами, просуваючи  тезу про те, що результати цих операції нібито мають бути однаковими.

Ці тези поширюють центральні російські і білоруські ЗМІ та z-блогери у соцмережі Х. Всі вони посилаються на статтю журналіста німецького видання Die Welt Крістофа Шільца. Особливу увагу  пропагандисти звертають на порівняння боїв у Арденнських лісах взимку 1944 року та подій на Курщині 2024 року, яке наводить німецьке видання.

Проте російська пропаганда маніпулює. У матеріалі «Чому Курська операція прискорила поразку України» автор наводить чотири обставини, чому ця операція може закінчитись негативно. Та це лише його особиста думка. Крістоф Шільц не знає нічого ані про задум українського командування, ані про ресурси, які є в наявності у сил оборони України. Сам матеріал був опублікований у розділі «Думка», де автори висловлюють лише власну позицію. 

В одному з пунктів статті Крістоф Шільц справді зазначив, що українська операція може закінчитись, як Арденнська, однак лише у випадку, якщо західні союзники припинять допомогу Україні. В кінці тексту він закликає не допустити цього і продовжувати допомагати українській армії

Російська пропаганда не вперше маніпулює матеріалами Крістофа Шільца та часто вириває його тези з контексту. Так, на російському сайті «ИноСМИ» можна знайти щонайменше 15 подібних публікацій. 

Тобто російська пропаганда просто вириває з контексту якісь особисті міркування одного з авторів Die Welt та видає їх за позицію авторитетного видання.

Це робиться для того, щоб посіяти сумнів у діях політичного та військового керівництва України та деморалізувати суспільство і волю до боротьби з агресором. Адже подібні безпідставні історичні аналогії російського агітпропу націлені на просування пропагандистського наративу, що Росію начебто не можна перемогти, бо РФ нібито «завжди перемагає», що неправда.

Російська імперія програла щонайменше Кримську, російсько-японську війну та Першу світову війни, а СРСР – військовий конфлікт в Афганістані. Всі ці поразки призводили до політичних змін і краху тих, хто був при владі, та навіть розпаду імперій, які були попередниками сучасної Росії.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп поширивє фейки про «мародерство» ЗСУ на Курщині. 

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-