Москва робить ведмежу послугу «французькому бранцю»: дайджест пропаганди за 26 серпня

Москва робить ведмежу послугу «французькому бранцю»: дайджест пропаганди за 26 серпня

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 26 серпня 2024 року.
  1. НАТО час довести, що воно сильніше за Пхеньян і Тегеран
  2. Дурову тільки шкодить підтримка Москви
  3. Засновнику Telegram у РФ вже «шиють строк»
  4. Що в Британії думають про «Дикий Захід соцмереж»

НАТО час довести, що воно сильніше за Пхеньян і Тегеран

15 областей постраждали внаслідок російської масованої атаки, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Метою ворожих ударів була енергетична інфраструктура. У МО РФ підкреслили, що «атакували критично важливі об’єкти енергетичної інфраструктури, які забезпечували роботу ВПК України»

НАСПРАВДІ, пропаганда вже давно розмірковує на тему «Як остаточно загнати Україну в темряву». І навіть публікує перелік ключових вузлів її енергосистеми, наводить відповідні викладки та робить висновки: «Гіпотетично, знищення 8 ключових об’єктів здатне відключити від живлення практично весь український ВПК. Зупиняться залізничні перевезення, а отже й армійська логістика, перестане працювати електротранспорт. Не буде зрозуміло, за рахунок чого забезпечувати населення інтернетом і зв’язком — наслідком може стати повний хаос у суспільстві та державі. Усе це наблизить перемогу Росії  та убезпечить жителів прикордоння».

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні назвав удар 26 серпня «одним із найбільших за час війни».

Важко уявити, в який би хаос занурилися б економіка, енергетика та взагалі суспільство будь-якої іншої країни після такої атаки. Але водночас не важко уявити, що росіяни роблять аналогічні висновки і тому продовжують нарощувати свій ракетний потенціал.

За українців можна не перейматися, вони витримають і на уклін Путіну не підуть. Як казав один із колишніх президентів України, «соломою будемо топити, якщо треба». Але промисловість солома не врятує. Вихід із цієї ситуації наразі лише один: дозвіл на удари західними далекобійними ракетами вглиб Росії. Бо лише після цього вона зробить висновок: «на силу завжди знайдеться своя сила». Але так само зробить висновки і з відсутності такої відповіді. 

На це у своєму зверненні вказав і Зеленський: «Не може бути в України обмежень у далекобійності, коли в терористів їх немає. Не може бути у захисників життя обмежень у зброї, коли Росія використовує і власну зброю всіх типів, і «шахеди», і балістику з КНДР. Америка, Британія, Франція, інші партнери мають силу, щоб допомогти нам зупинити терор. Потрібні рішення».

І рішення дійсно потрібні. Важко захищатись, коли в тебе штучно зв’язані руки. У Москві не приховують свою тактику — завдавати нових ударів, після того, як українські енергетики ціною неймовірних зусиль подолають наслідки попередніх. Тому такі атаки триватимуть. І з наближенням зими тільки зростатимуть. Чи не час Вашингтону і Брюсселю довести, що вони не слабші за Пхеньян та Тегеран?

Дурову тільки шкодить підтримка Москви

Арешт Павла Дурова став частиною судового розслідування, відкритого 8 липня 2024 року за підсумками попереднього ініціативного розслідування, проведеного відділом J3 (боротьба з кіберзлочинністю) прокуратури Парижа. Дурова, за офіційною версією, допитують у справі особи, яку підозрюють у 12 злочинах. 

Зокрема: співучасть в адмініструванні онлайн-платформи для проведення незаконних оборудок організованих груп, зберіганні порнографічного контенту з неповнолітніми, розповсюдженні наркотиків, злочинах, пов’язаних із хакерськими атаками, шахрайстві в складі організованих злочинних угруповань, а також у відмові ділитися інформацією або документами з правоохоронними органами. Президент Франції Макрон вже заявив, що затримання Дурова «не є політичним рішенням».

Звісно, в Росії цьому не вірять і безперервно волають про «політичне переслідування». НАСПРАВДІ, як не дивно, це пролунає, але Росія (в т.ч. і з боку «хороших русских») у своєму визвольному запалі робить Дурову ведмежу послугу. Тим паче у Франції, на чиєму інформаційному полі російських слідів більш ніж достатньо. Починаючи із «зірок Давида» на будівлях, і завершуючи «матрьошками на Олімпіаді».

Спроба зліпити з Дурова образ «борця за свободу слова» перекреслюється підтримкою його офіційними (тим самим Медведєвим) та іншими (на кшталт очільниці RT Симоньян) токсичними на Заході публічними російськими особами. Французи добре знають прислів’я: «Скажи мені, хто твій друг і я скажу хто ти». І Москва, звісно, знає про це. Але продовжує цинічно використовувати «французького бранця» у власних цілях.

Засновнику Telegram у РФ вже «шиють строк»

У московському кейсі Дурова є й відверті фейки. Наприклад, телеканал «Россия 1» повідомив, що «у 2018 році він передав ключі шифрування від месенджера російським спецслужбам».

НАСПРАВДІ, російська влада тоді спробувала заблокувати Telegram саме за відмову месенджера надати ключі шифрування силовикам. І припинила робити це лише 2020 року, не домігшись успіху. Тоді відомий юрист Павло Чиков (який представляв Telegram у суді) опублікував фото «листа» Дурова до директора ФСБ Бортнікова. У ньому йшлося про те, що Дуров «надсилає ключі від кросплатформенного месенджера Telegram». Поряд з текстом було сфотографовано два металеві ключі. Чиков тоді пояснив «Медузі», що просто поділився чиїмось жартом. Але «Россия 1» видала цей тролінг Дурова як правду. 

Ще один фейк — про нібито «20 років», які загрожують Дурову у французькій в’язниці.

НАСПРАВДІ, телеканал TF1 не повідомляв про те, що Дурову загрожує 20 років в’язниці. Цієї інформації не виявилося ні на сайті каналу, ні в жодному іншому великому французькому виданні (зокрема Le Monde, France 24 і Le Parisien) та у великих виданнях з інших країн: The Guardian, Reuters, CBS News, Financial Times, Deutsche Welle, Bloomberg і BBC.

В етері телеканалів TF1 та новинного телеканалу LCI (який входить в одну медіагрупу з ним) не повідомлялося про те, що Дурову світить цей термін, повідомив «Агентству» кореспондент LCI Сиріл Амурські. Але саме допис у його блозі був джерелом інформації щодо цифри, яка стала ключовою для пропаганди (і навіть з’явилася в блозі Ілона Маска). Російські видання використали її, аби показати, що, мовляв, на Заході ситуація зі свободою слова ще гірша, ніж у РФ.

Але, як згодом повідомив Амурські, він видалив твіт, оскільки не міг перевірити інформацію про можливий термін Дурова. «Брати участь у потенційній кампанії з дезінформації не хочу», — написав він.

Ще одне джерело ймовірного 20-річного терміну Дурову — газета «Известия», яка написала про це з посиланням на французького фахівця з міжнародного права, викладача Ліонського університету Алена Дюфло. Але згідно зі сторінкою Дюфло в Linkedin, яку дослідило «Агентство», він також працює викладачем у Московському державному інституті міжнародних відносин і Московському юридичному університеті. А його юридична фірма має тісні стосунки з московською. Як бачимо, ще нічого не трапилось, а Росія Дурову вже «строк шиє».

Що в Британії думають про «Дикий Захід соцмереж»

А ось що реально пишуть визнані світові медіа про Telegram. Наприклад, The Times називає його «Диким Заходом соцмереж, де можна практично все». Дуров пишається тим, що відстоює свободу та конфіденційність своїх користувачів. Тому терористи, екстремісти і наркоторговці збираються під його захисною парасолькою.

НАСПРАВДІ, як пише видання, поліція та уряди різних країн неодноразово висловлювали розчарування небажанням платформи Дурова співпрацювати на рівні з іншими соцмережами. 

Директор Європолу Роб Вейнрайт у 2017 році сказав, що Telegram «створює великі проблеми» для контртерористичних операцій, «забезпечуючи лише певну співпрацю, але не наближаючись до того, що ми отримуємо від Facebook, Twitter і деяких інших».

Зовсім недавно Telegram сприяв поширенню заворушень у Великій Британії після різанини в Саутпорті.

Telegram залишається притулком для екстремістів. У британської «Патріотичної альтернативи» (групи, яку звинувачують у пропаганді неонацистської ідеології) близько 7 000 підписників, а в її лідера Марка Коллетта, який обожнює Гітлера, – майже 20 000. При цьому доступ на платформу X їм заборонено.

Журнал Fortune назвав Telegram «додатком для пошуку героїну, зброї та всього незаконного». У додатку є три можливості для зловмисної поведінки. Секретні чати захищені наскрізним шифруванням. Користувач може створити канал і публікувати екстремістські матеріали у відкритому доступі з мінімальною цензурою. Створюються групи, де людей можна підкупити і завербувати до своїх лав.

Бі-Бі-Сі повідомляла, що педофіли використовують Telegram для надання доступу до матеріалів про насильство над дітьми. 

У 2018 році Telegram був на певний час заборонений в Apple Store через те, що користувачі ділилися зображеннями насильства над дітьми.

Тахра Ахмед, ув’язнений за расову ненависть в Олд-Бейлі, заснував канал Freedom Festival. Він просував настільки екстремальну антисемітську пропаганду, що навіть стверджував, що Гітлер був «маріонеткою сіоністів». 

І все це, зазначимо, відбувалось тільки в британському сегменті Telegram. Тому питання до Дурова є у багатьох країн. Просто французи виявилися більш оперативними, щоб їх поставити.  

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-