Роспроп створив фейк про незаконний перетин кордону РФ британськими журналістами для виправдання атаки на них у Краматорську

Роспроп створив фейк про незаконний перетин кордону РФ британськими журналістами для виправдання атаки на них у Краматорську

Укрінформ
Пропагандисти залякують  іноземних журналістів, які говорять правду про російську агресію проти України. 

В ніч на 25 серпня 2024 року війська РФ завдали ракетного удару по готелю у Краматорську, де перебували, зокрема, іноземні журналісти. Внаслідок удару загинув член команди інформагентства Reuters Раян Еванс, ще кілька журналістів отримали поранення.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» вважає, що російська атака у Краматорську була спрямована безпосередньо на журналістів та готує позов до суду. Офіційні представники РФ традиційно заперечили подібні звинувачення. Зокрема речник Кремля Дмитро Пєсков не відповів прямо на запитання про те, чи Москва цілилася у готель в Краматорську навмисно, але сказав, що РФ нібито завдавала ударів «лише по військовій інфраструктурі» або місцях, які «так чи інакше пов’язані з військовою інфраструктурою».

Проте, як це часто буває, замість офіційних коментаторів у РФ говорить військова пропаганда. Зокрема, один з найбільших z-телеграм-каналів поширив допис, що Еванс та його колеги, які на момент удару були у готелі у Краматорську, нібито незаконно перетнули кордон РФ і, порушуючи російське законодавство, перебували на території Росії. За версією роспропу, представники ЗМІ зробили це для того, щоб зняти репортаж на території Курської області, яку контролюють Збройні сили України. І тому атака на них у готелі в Краматорську була саме через це. Цю дезінформацію підхопили й інші z-воєнкори та російські ЗМІ.

Це фейк. Ані Еванс, ані журналісти Reuters Іван Любиш-Кірдей та Даніель Пелещук, які були поранені внаслідок російської атаки по готелю у Краматорську, не перетинали кордону України з РФ у Курській області, а також не знімали репортажів із Суджі та її околиць. Більше того, цього не робив жоден з журналістів Reuters. На офіційному сайті британського агентства та у його соцмережах немає відео з репортажами з Курської області.

Українські та іноземні журналісти дійсно робили репортажі з контрольованої ЗСУ території Курщини. Зокрема, журналісти Укрінформу, «1+1», «Громадського», CNN, Washington Post та RAI. Проти деяких з кореспондентів цих ЗМІ російська ФСБ відкрила кримінальні справи за ст. 322 КК РФ. Але серед них не було журналістів Reuters, тим більше загиблого консультанта з безпеки агентства Раяна Еванса.

Це не перша цілеспрямована атака російської армії проти іноземних журналістів, наголошують в організації «Репортери без кордонів». «З упевненістю можна сказати одне – від початку війни журналісти та їхні команди стали ціллю для російської армії через їхню роботу. Вони намагаються не дати журналістам показувати, що відбувається безпосередньо на місці подій. І це є порушенням права», - сказала в коментарі Радіо Свобода керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії цієї міжнародної правозахисної організації Жанна Кавельє.

На даний момент за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

У Міністерстві закордонних справ України закликали світ засудити російський удар по готелю в Краматорську, де перебували іноземні журналісти. За словами речника МЗС, «прицільні удари по ЗМІ стали системною тактикою війни Росії».

За даними Інституту масової інформації, за два роки й шість місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 620 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Станом на 24 серпня в Україні внаслідок повномасштабної російської агресії загинули 84 медійники, 10 з них під час виконання професійної журналістської діяльності. 

Таким чином, за допомогою російської пропаганди та фейкових повідомлень РФ продовжує чинити тиск на роботу незалежних журналістів, які висвітлюють російську агресію проти України. Через неспроможність вплинути на результати на полі бою на Курщині та захистити власних громадян, Росія намагається представити в інфопросторі іншу картинку та використовує для цього своїх пропагандистів.

Для цього ворог вигадує фейки про «величезні втрати» ЗСУ на Курщині, видає старі фото та відеоматеріали або ті, що були зняті на інших напрямках, за події у Курський області. Черговою вигадкою пропагандистів РФ стало «виправдання» вбивства працівника Reuters.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-