«Зечки» не допоможуть врятувати «СВО»: дайджест пропаганди за 27 серпня

«Зечки» не допоможуть врятувати «СВО»: дайджест пропаганди за 27 серпня

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 27 серпня 2024 року.
  1. Москва розгублена відсутністю інформації про Дурова
  2. «Воєнкори» обіцяють «стерти з лиця землі» курські села
  3. Чому російська «Отмель» не захистила виправну колонію
  4. Про яких путінських «героїв» розповідатимуть у школах РФ

Москва розгублена відсутністю інформації про Дурова

У битву за Дурова нарешті вступила важка російська «артилерія» у вигляді голови служби зовнішньої розвідки Наришкіна, міністра закордонних справ Лаврова та речника Кремля Пєскова. І в той час, як головний розвідник РФ хвилюється, що «Дуров може розкрити Заходу чутливу для Росії інформацію», Лавров переконаний в тому, що «Франція затриманням Дурова показала, що Telegram — надійний месенджер з точки зору захисту інформації».

НАСПРАВДІ, й тут не домовились. Адже Пєсков заявив, що «держслужбовці не повинні використовувати у службових цілях месенджери, бо жоден з них не є надійним з точки зору інформаційної безпеки. В тому числі й Telegram».

Раніше, нагадаємо, зачищати листування в Telegram закликала Маргарита Симоньян, а державні російські ЗМІ повідомляли, що таке доручення вже отримали чиновники.

А у самому Кремлі ще не визначилися зі ставленням до затримання Дурова. Саме тому досі немає повноцінних методичок. Генеральна лінія зрозуміла – «в Європі утискають свободу слова». Але конкретно щодо особи Дурова чіткої визначеності немає: це наш сучий син чи все ж таки ні? 

Підспівувачі режиму на кшталт Шамана закликають Дурова повернутись на Батьківщину (цікаво, як це він зробить?), бо, мовляв, «тут і дихається краще». А головний редактор журналу «Національна оборона» та завсідник соловйовських «вечорів» Ігор Коротченко вже пропонує варіант «обміну Дурова на заарештованого у нас француза Лорана Вінатьє».

Загалом в Росії відчувається розгубленість з приводу «французького бранця». Відсутність будь-якої інформації з боку Парижа дратує Москву. І вона ховає своє хвилювання за скигленням Наришкіна та заявами Лаврова і Пєскова.

Ще й Лукашенко заявив, що не засуджує французів: «Вони правильно чинять. Дуров — не Дуров. Винен — іди відповідай».

«Воєнкори» обіцяють «стерти з лиця землі» курські села

Напередодні у мережі з’явилась інформація, що росіяни керованою авіаційною бомбою знищили льодовий палац в місті Суджа Курської області. Можливо вважаючи, що в ньому розташована «база ЗСУ та іноземних найманців». Однак інші джерела стверджують, що в момент удару у закладі нікого не було.

НАСПРАВДІ, офіційно підтвердженої інформації стосовно цього немає. У тому числі й з боку ЗМІ. 27 серпня стало відомо, що ФСБ в рамках свого полювання на західних журналістів, порушила ще одну кримінальну справу. Цього разу стосовно співробітника Deutsche Welle Ніколаса Конноллі та кореспондентки українського каналу «1+1» Наталії Нагорної.

Але у будь-якому разі льодова арена в Суджі, швидше за все, приречена. Радник губернатора Курської області, Z-блогер Роман Альохін вже звернувся до жителів ОРКО «як небайдужий земляк, який багато років вивчає війну і розуміє СВО» з проханням негайно евакуюватися. Бо, мовляв, «наявність мирних жителів сковує наші збройні сили у своїх діях». Альохін попереджає, що в разі контрнаступу російської армії, «населені пункти Курщини, зайняті супротивником, з великою ймовірністю, будуть стерті з лиця землі».

Цікаво, що після обурення подібною відвертістю, Альохін згодом написав інший пост. В якому знову все підтвердив: «Правда в тому, що ми не можемо залишити на нашій землі жодного укронациста. Ви не діти і розумієте, що буде з населеними пунктами, які вони захопили».

Але правда в тому, що «спецоперація в Україні йде строго за планом», але вже чомусь з анонсом знищення населених пунктів у РФ. За досвідом «вивчення» путінських війн (у Чечні, Сирії та України), — по-іншому російська армія воювати не вміє. Що у російського генштабу на умі — у «воєнкорів» вже на язику. Звідси й постійні заклики до евакуації з цих населених пунктів.

Чому російська «Отмель» не захистила виправну колонію

У продовження Курської тематики – напередодні один з Telegram-каналів (який буцімто має свої «джерела в ЗСУ») розповів «приголомшливу історію» про те, як «зечки ВК-11 у Малій Локні Курської області надавали допомогу російським воїнам, а деякі з них відстрілювалися від українців».

«Добре б цим жінкам амністію або скорочення терміну ув’язнення», — одразу підхопила тему Z-спільнота.

НАСПРАВДІ, той самий Альохін (який через «ситуацію в Курській області» потроху став вже «Zіркою» федерального масштабу) заявив, що «приголомшливої історії про зечок» не могло бути. «Під час оборони колонії в Малій Локні не було ув’язнених, як і співробітників установи. Тобто, історії про те, що засуджені жінки допомагали нашим бійцям – це домисли або народне легендування.

Мала Локня — це міні-Брест, але за подіями, а не за подвигом. Билися хлопці з 9 полку 18 дивізії, 1009 полку і 30 полку там, як у Бресті. І билися до кінця — вийшли, коли не було БК, будівлю почав розбирати танк і горів дах із верхнім поверхом. І думаю, кожен боєць, неважливо якого батальйону і полку, відзначить героїзм, гідний звання Герой Росії, комбата 9 полку з позивним «Отмель», який не просто перебрав на себе командування зведеним загоном і грамотно керував обороною Малої Локні, а й загинув як герой у прямому стрілецькому бою 18 серпня…», — спростовує Альохін брехню інших «воєнкорів».

Загиблу російську «Отмель» навіть шкода. Такими силами «грамотно керувати обороною» і зрештою не впоратись. Може дійсно зечок не вистачило? 

Зважаючи на численні повідомлення про їхнє вербування в лави ЗС РФ, їх нестача (але вже в контексті всієї «СВО») ще стане поясненням російської поразки.

Про яких путінських «героїв» розповідатимуть у школах РФ

Не здивує, якщо «Отмель» із зечками зрештою отримає звання Героя Росії за оборону колонії та ще й потрапить до шкільної програми. Міносвіти РФ нещодавно опублікувало методичні рекомендації для вчителів суспільствознавства. Їм пропонують включати до уроків матеріали «про видатних росіян» з представників «державних діячів, воєначальників, героїв СВО».

НАСПРАВДІ, список «Наші герої» розділений на три частини — дореволюційний, радянський і сучасний періоди. Останній розділ, як зазначає «Агентство», містить 11 імен. Серед них: Володимир Жога, який у 2022 році загинув у боях за Волноваху. (У грудні 2023 року його батькові доручили поставити Путіну запитання, чи піде той на п’ятий термін).

У списку сучасних «героїв» також присутні пропагандистка Дар’я Дугіна, яка загинула в серпні 2022 року під час вибуху автомобіля в Підмосков’ї, бойовик Арсен Павлов («Моторола»), вбитий у 2016 році на Донбасі, Ольга Качура, зрадниця України, яка з 2014 року воювала на боці РФ і була вбита у 2022-му.

До цих «героїв» додалася досить різношерста купа інших «видатних росіян»: від хокеїста Овечкіна і космонавтки Терешкової до диригента Гергієва і мандрівника Конюхова. Але весь їхній «героїзм» полягає виключно у використанні в путінській «передвиборчій кампанії». 

Як бачимо, «найвидатніший росіянин сучасності» не став заморочуватись і просто наказав вважати «героями» виключно тих, хто йому до вподоби. 

Ось таке путінське «суспільствознавство». Хоча, нічого іншого від такого суспільства як російське, очікувати вже давно не варто.

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-