Роспроп поширив фейк про «найманців НАТО» для виправдання обстрілу готелю «Аврора» у Кривому Розі

Роспроп поширив фейк про «найманців НАТО» для виправдання обстрілу готелю «Аврора» у Кривому Розі

Укрінформ
Пропагандисти підробили скріншот з Facebook-акаунту польської волонтерки

26 серпня російські війська завдали ракетного удару по готелю «Аврора» у Кривому Розі, внаслідок чого загинуло четверо осіб і ще п’ятеро були поранені.  Після того як стало відомо, що росіяни вчергове поцілили в цивільний об’єкт, пропаганда РФ через z-телеграм-канали та ЗМІ одразу почала «розганяти» дезінформацію про те, що в «Аврорі» нібито дислокувалися найманці та інструктори з Польщі і Канади.

Згодом, аби їхні заяви мали хоча б видимість підґрунтя, пропагандистські ресурси почали активно розповсюджувати нібито скріншот допису з Facebook, який начебто поширила мешканка Польщі з акаунту Aneta Rabuszko Borkowska (Анета Рабушко-Борковська).

У «дописі» жінка буцімто написала, що у готелі «Аврора» у Кривому Розі ракетним ударом було знищено польських «найманців», одного з яких вона нібито знала особисто. 

Це фейк та маніпуляція. По-перше, на сторінці Анети Рабушко-Борковської у Facebook такої інформації немає. В коментарі Укрінформу жінка повідомила, що такого допису не публікувала, а його сфабрикувала російська пропаганда.

Анета Рабушко-Борковська - активістка та волонтерка із польського міста Гданська, яка координує пункт допомоги українським біженцям. У 2023 році вона навіть отримала нагороду за друге місце в номінації «Людина року» в категорії «Соціальна та благодійна діяльність» за версією польського видання Dziennik Baltycki. 

По-друге, в Україні немає іноземних найманців. Це заборонено законодавством. Згідно з пунктом 4 статті 447 Кримінального кодексу України, «участь найманця у збройному конфлікті, воєнних або насильницьких діях карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років». Водночас іноземці мають право вступити до ЗСУ на військову службу за контрактом у добровільному порядку відповідно до Указу Президента України 2016 року. 27 лютого 2022 року Президент України Володимир Зеленський анонсував появу Інтернаціонального легіону територіальної оборони Збройних сил України. Це дало змогу іноземним добровольцям стати на захист України. Згідно з Женевською конвенцією, вони вважаються комбатантами, тобто особами, які беруть безпосередню участь у бойових діях у складі збройних сил однієї зі сторін міжнародного збройного конфлікту і не є найманцями.

Раніше Укрінформ спростував фейк, в якому російська пропаганда намагалася виправдати власний ракетний удар по готелю у Краматорську, де знаходилися іноземні журналісти.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-