Роспроп знайшов у заявах угорського історика «докази вини» України в атаках Росії по українській енергоструктурі

Роспроп знайшов у заявах угорського історика «докази вини» України в атаках Росії по українській енергоструктурі

Укрінформ
РФ за допомогою так званих «експертів» за кордоном намагається виправдати власні злочини

Російські ЗМІ, z-телеграм-канали, а також російські акаунти у ТікТок поширюють уривок відео з аналітичної програми на угорському телеканалі HirTV. Пропагандисти транслюють цитату угорського історика та політолога Балінта Сомкуті, який стверджує, що удари РФ по об'єктах цивільної інфраструктури України нібито почалися 8 жовтня 2022 року, після ураження Кримського мосту, який російські окупанти незаконно побудували через Керченську протоку. Сомкуті називає вибух на мосту «терактом» і «червоною лінією» президента Росії Володимира Путіна, яку нібито переступила українська влада.

Таким чином, Сомкуті звинувачує Україну у терактах, які вчиняє РФ проти української цивільної інфраструктури.

Це фейк та маніпуляція. Це особиста думка Балінта Сомкуті, яка не базується на фактах. РФ здійснює атаки на цивільну інфраструктуру України з перших днів повномасштабного вторгнення, зокрема і на енергетичні об’єкти. Ці удари відбувались ще до 8 жовтня 2022 року. 

Також слід зазначити, що міст через Керченську протоку РФ побудувала після незаконної анексії українського Криму, цей об’єкт є частиною військової логістики окупантів. Існує багато фактів, що за допомогою мосту росіяни перекидали військову техніку та солдатів на анексований півострів. Тому, за словами командувача ВМС ЗСУ віцеадмірала Олексія Неїжпапи, цей міст є законною військовою ціллю України.

Що стосується ударів по цивільній інфраструктурі і, зокрема енергетичній, то це є воєнним злочином. Саме через систематичні атаки на енергосистему України Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на затримання колишнього міністра оборони РФ Сергія Шойгу та керівника генштабу РФ Валерія Герасимова.

Таким чином, Балінт Сомкуті виправдовує російську еліту, яку міжнародні органи звинувачують у воєнних злочинах.

Сам угорський політолог вперше став «зіркою» російської пропаганди, проте раніше з’являвся на білоруському ТБ.

Сомкуті створив акаунт у соцмережі Х лише у грудні 2022 року. Перший допис він зробив на початку січня 2023-го, в якому підримав керівника РПЦ патріарха Кирила щодо так званого «перемир’я» на умовах Москви.

Він активно коментував бої у Бахмуті та український контрнаступ, постійно перебуваючи на боці РФ. У своїх дописах політолог посилається на російські пропагандиські джерела, зокрема, на один з найбільших z-телеграм-каналів «Два Майора», який вважає «надійним джерелом».

РФ за допомогою так званих «експертів» за кордоном намагається виправдовувати власні злочини та створити у країнах НАТО думку про те, що нібито Україна винна у невиправданому російському терорі проти власного мирного населення.

Раніше роспроп поширив фейк про «найманців НАТО» для виправдання обстрілу готелю «Аврора» у Кривому Розі.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-