Роспроп запустив превентивний фейк для виправдання нелегітимних «виборів» у окупованому Криму

Роспроп запустив превентивний фейк для виправдання нелегітимних «виборів» у окупованому Криму

Укрінформ
Пропагандисти підробили оголошення про вакансію з сайту для пошуку роботи Work.ua

Російська влада планує 8 вересня провести так звані місцеві вибори до фейкових органів самоврядування у тимчасово окупованому Криму

Напередодні цієї події, аби убезпечити себе від гнівної реакції людей, що проживають на ТОТ, пропаганда РФ вдалася до поширення «превентивного» фейку. Прокремлівські телеграм-канали почали тиражувати інформацію про те, що в Україні нібито активно шукають «провокаторів» для написання негативних коментарів під час цих «виборів».

Як «доказ» пропагандисти додали буцімто скриншот вакансії однієї із компаній на сайті для пошуку роботи Work.ua. В псевдооголошенні вказується, що компанія GlobUS Team нібито шукає працівника, який під час «виборів» у Криму писатиме негативні коментарі в соцмережах та на форумах, вступатиме в інтернет-дискусії та буде аргументувати  нелегітимність виборів. Ця вакансія нібито з’явилася ще 22 серпня.

Це фейк. Наша команда з’ясувала, що компанія GlobUS Team 22 серпня дійсно розмістила вакансію, яка називається так само, як вказується у фейковому оголошенні, і має аналогічні умови щодо заробітної плати, зайнятості та якостей кандидата. Однак у справжній вакансії GlobUS Team не зазначається, що компанія «у зв’язку з виборами в Росії» нібито шукає «медіатехнологів та SMM-спеціалістів», про що йдеться в оголошенні пропагандистів (аж двічі). 

Також зазначимо, що на момент виходу цього фактчеку, на сайті Work.ua була розміщена лише одна вакансія GlobUS Team і вона не містила згадок про «вибори в Росії».

В коментарі Укрінформу представники Work.ua підтвердили, що пропагандисти поширили фейковий скриншот, оскільки такої вакансії ніколи не було на сайті компанії. «Кожна вакансія, яка розміщується на сайті, перевіряється модераторами. Заголовок вакансії, яку поширили на російських ресурсах, заповнений не за правилами сайту, тож на модерації він був би відредагований. До того ж, вакансія містить певні стоп-слова, через які її не було б допущено до публікації», - наголосили в Work.ua.

Отже, можна зробити висновок, що цю підробку росіяни створили за допомогою графічного редактора, сфабрикувавши опис вже існуючої вакансії із сайту Work.ua.

Цей фейк є частиною інформаційної кампанії, для якої РФ заздалегідь готує підґрунтя, аби виправдати нелегітимні «вибори» у тимчасово окупованому Криму. Ця пропаганда має на меті приховати злочини РФ, а також підірвати довіру суспільства до об’єктивних джерел інформації. Крім того, ця підробка вкотре розвінчує російський наратив про те, що люди, які наразі мешкають на ТОТ, задоволені російською окупаційною владою.  Він показує, що РФ вдається до пропаганди, адже боїться широкої критики від населення після незаконних виборів і через підробки намагається створити громадську думку про «український слід».

Раніше Укрінформ спростував фейк, яким роспроп намагався виправдати обстріл готелю «Аврора» у Кривому Розі. 

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-