Російські ЗМІ вже не просто «пожежні шланги дезінформації»: дайджест за 13-15 вересня 2024

Російські ЗМІ вже не просто «пожежні шланги дезінформації»: дайджест за 13-15 вересня 2024

Укрінформ
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 13-15 вересня 2024 року.
  1. З RT треба боротися всім світом
  2. «Мирний план» Трампа не витримає випробування реальністю
  3. Сара Вагенкнехт перестала бути «проросійською»
  4. Зірка путінського ТБ зайшла в Африку

З RT треба боротися всім світом

Ще минулого тижня Міністерство юстиції США висунуло звинувачення двом співробітникам RT у відмиванні майже $10 млн через підставні компанії для таємного управління медіафірмою в Теннессі, яка розмістила тисячі відеороликів, покликаних посіяти розкол у США і підірвати підтримку України.

А 13 вересня вже Державний департамент США заявив, що пропагандистська мережа RT повторює цю тактику в усьому світі, щоб таємно «вербувати і платити персоналіям у соцмережах і надавати їм небрендований контент для поширення і просування» в рамках дедалі витонченіших дезінформаційних операцій. 

НАСПРАВДІ«співробітники RT використовують тактику розвідки, підставні компанії та мережеві технології, щоб приховати свою роль у цих таємних операціях», — заявили в Держдепартаменті.

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що Кремль використовує RT для ведення кіберрозвідки і таємних операцій впливу по всьому світу, а також для допомоги в закупівлі зброї для бойових дій Росії в Україні.
  • Оголосивши про нові санкції проти материнських компаній RT, «Россия сегодня» і «ТВ-Новости», Блінкен заявив, що ці організації «більше не є просто пожежними шлангами російської пропаганди і дезінформації. Вони займаються таємною діяльністю з надання впливу, спрямованою на підрив американських виборів і демократії, функціонуючи де-факто як підрозділ російського розвідувального апарату».
  • RT також було перетворено на підрозділ кіберрозвідки. Навесні 2023 року уряд РФ впровадив у медіакомпанію структуру, «що володіє кібероперативними можливостями і пов’язана з російською розвідкою», – сказав він.
  • Крім того, RT використовується для краудфандингу в Інтернеті для підтримки російських військових, допомагаючи закуповувати зброю, включно зі снайперськими гвинтівками, БПЛА та радіообладнанням.
  • Старша директорка у справах Європи та Росії в Раді національної безпеки Білого дому за адміністрації Трампа Фіона Гілл заявила, що вжиття заходів проти RT стає дедалі важливішим: «Проти RT мають бути вжиті узгоджені дії. Це повноцінна інформаційна війна. Це та дилема, з якою ми постійно стикаємося: де баланс між свободою слова і підривною діяльністю».

«Мирний план» Трампа не витримає випробування реальністю

Джей Ді Венс, кандидат на посаду віцепрезидента США, заявив, що «мирна угода» між РФ і Україною від Дональда Трампа виглядає так: демілітаризована зона по нинішній лінії розмежування, яка, на переконання Венса, «серйозно укріплена, щоб росіяни знову не вторглися. Москва при цьому отримує гарантії нейтралітету від України, яка не вступає в НАТО і будь-які союзницькі інституції».

НАСПРАВДІ, цікавий пасаж Венса саме щодо лінії розмежування. По-перше, з 2014 по 2022-й роки вона на Донбасі була, можливо, другою найукріпленішою лінією оборони в усьому світі після тої, що розділяє Північну та Південну Корею. І це абсолютно не завадило Росії почати її штурм 24 лютого 2022 року, і тим паче не завадить зробити це ще раз.

По-друге, якщо друга найбільш укріплена лінія оборони у світі не дає жодних гарантій ненападу Росії, які гарантії Захід може дати Україні при тому, що відкидається можливість її вступу до НАТО?

The New York Times цитує ексзаступника Держдепартаменту США Вікторію Нуланд, яка заявила, що озвучений Венсом план дуже схожий на те, що Путін неодноразово пропонував як умови миру.  «Це великий подарунок для Путіна», – сказала вона. Нуланд вважає, що, виходячи з озвученого Венсом плану, незрозуміло, хто буде забезпечувати безпеку в демілітаризованій зоні, з огляду на те, що особливого бажання вводити великі міжнародні миротворчі сили немає. За її словами, за відсутності цих або інших надійних гарантій безпеки «Путін просто почекає, відпочине, переозброїться і прийде за рештою».

Голова комітету у закордонних справах Верховної Ради Олександр Мережко обережно назвав цю пропозицію «передвиборчою риторикою, яка навряд чи витримає випробування політичною реальністю». І також зазначив, що в описі Венсом плану Трампа «явно відсутнє питання надійних гарантій безпеки для України».

Сара Вагенкнехт перестала бути «проросійською» 

Ще один «план» запропонувала нова зірка німецької політики Сара Вагенкнехт. Вона закликала до переговорів з Путіним, а потім до проведення нового референдуму про «самовизначення Донбасу і Криму». Політикиня вважає, що «щоб мир став можливий, Україна має бути готова до переговорів і компромісів, особливо щодо своєї мети — вступу до НАТО».

Своєю ідеєю референдуму про «самовизначення Донбасу і Криму» Вагенкнехт наразилася на критику навіть не України, а Росії. «Черговий план, у якому «забуто», що Крим, ДНР і ЛНР — це вже частина РФ. Фактично її план нічим не відрізняється від інших «мирних ініціатив», які анулюють факт визнання Донбасу і Криму Російською Федерацією. Це відповідь на думку про те, що Сара Вагенкнехт — проросійська партія. Вона така ж як і всі інші», — не приховують свого обурення міньйони з медіаімперії Соловйова.

НАСПРАВДІ, російський розпач навіть можна зрозуміти. Ще в липні видання Der Spiegel повідомляло, що мережа акаунтів, контрольована «невідомими особами», просуває в Німеччині партію «Союз Сари Вагенкнехт» за допомогою таємних кампаній у соцмережах. Це виявив аналіз дослідницького інституту Trollrensics, який оцінює діяльність так званих «армій тролів» у Європі.

Раніше Der Spiegel писав, що подібна мережа підтримала правопопулістську партію «Альтернатива для Німеччини» і саме партію Вагенкнехт.

На думку аналітиків, за «армією тролів» стоїть угруповання, кероване з Росії. У них щонайменше 5 тисяч акаунтів тільки на платформі X, вони діють узгоджено, багато з них створено з 2011 по 2021 рік.

А щодо України, то з її боку жодних навіть натяків на можливість якихось «референдумів про самовизначення» на своїй території не було.

Зірка путінського ТБ зайшла в Африку 

Одна з найвідоміших пропагандисток Ірада Зейналова пішла з професії. 15 вересня вона провела свій останній випуск програми «Итоги недели».

НАСПРАВДІ, особистість вона відома. Принаймні тим, що працювала на всіх трьох федеральних телеканалах Росії. Спочатку — у програмі «Вести» на «России 1», у 2003-му прийшла на «Первый канал». Саме в її програмі в липні 2014 року вийшов телесюжет про «розіп’ятого хлопчика», у якому жінка, яка представилася біженкою зі Слов’янська Донецької області, розповідає про те, як українські військовослужбовці нібито садистськи стратили трирічну дитину. 

Жодних підтверджень цим словам численним розслідувачам знайти не вдалося. Пізніше й сама Зейналова визнала, що у неї немає доказів правдивості цієї історії. За її словами, у жінки, яка це розповідала, «просто не витримала психіка»

Окрім іншого, широкому загалу Ірада відома тим, що свого часу в прямому етері під час сюжету послала хлопчика, який раптово потрапив у кадр. Так Зейналова й увійшла в російську пропаганду як жінка «від хлопчика до хлопчика».

З 2012 по 2018 роки вона вела щорічну програму «Розмови з Дмитром Медведєвим». З 2016 вона вже на НТВ веде «Итоги недели». Там пропагандистка виправдовувала брехню про кількість бранців у школі №1 Беслана (у 2004-му телеканали повідомляли про 354 заручників, що викликало лють у терористів). «У першу добу неможливо було встановити, скільки заручників», — пояснювала вона.

Зейналова озвучувала й головні тези роспропаганди. Наприклад, повторювала слова Путіна про те, що «Гітлер фактично змусив Сталіна приєднати прибалтів». Про теракт у концертному залі «Крокус» вона стверджувала, що це «ретельно розроблена операція» під чужим прапором, за якою нібито стояла Україна.

Нагороджена орденом «За заслуги перед Вітчизною» I ступеня, отриманою «за об’єктивність під час висвітлення подій у Криму». Перебуває в санкційному списку України та Євросоюзу. На жаль, не Республіки Маврикій, до якої йде послом. 

А ця країна, нагадаємо, у липні приєдналася до комюніке Глобального саміту миру, який проходив у Швейцарії. Президент України Володимир Зеленський тоді висловив їй вдячність «за приєднання до цього історичного документа. Ми цінуємо те, що Маврикій є однією з тих африканських країн, які послідовно демонструють повагу до Статуту ООН і міжнародного права».

Гадаємо, якщо не міжнародне право, то принаймні, карма за «розіп’ятого хлопчика« наздожене головну Іраду російської пропаганди і на Маврикії. 

Матеріал підготовлено Головною редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-