Роспроп створив фейк про мовний конфлікт у Івано-Франківську

Роспроп створив фейк про мовний конфлікт у Івано-Франківську

Укрінформ
Пропагандисти намагаються посіяти ворожнечу в українському суспільстві на мовному підґрунті

Російські ЗМІ, z-телеграм-канали та боти у соцмережі Х поширюють скрін допису, який нібито залишила у себе на сторінці у Facebook мешканка Івано-Франківська Вера Боклаг. У дописі стверджується, що начебто її чоловіка побили через те, що він нібито вступив у так званий «мовний патруль».

Як «доказ» у дописі міститься фото чоловіка, у якого на обличчі видно синці. Ідентифікувати особу чоловіка важко, адже більша частина обличчя на знімку замальована за допомогою графічного редактора.

Уся ця історія є фейковою. Скориставшись інструментами зворотнього пошуку фото, ми знайшли оригінальну світлину з постраждалим від побиття чоловіком. Це фото не має жодного відношення до нібито інциденту в Івано-Франківську.

Оригінальне фото було опубліковано на українських інформаційних сайтах ще п'ять років тому – в 2019 році. Постраждалий на фото –  вчитель фізкультури однієї зі шкіл міста Києва Ігор Матвієнко. Побиття сталося внаслідок конфлікту з батьком одного зі школярів. Тоді через цей інцидент колеги вчителя оголосили страйк.

З ініціативи мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа у місті дійсно з’являться мовні інспектори. Однак їхні функції не мають нічого спільного з так званими  «патрулями» чи «практиками нацистів», про що зазвичай пише російська пропаганда. Робота мовних інспекторів спрямована на популяризацію вивчення української мови, а також на дотримання українського законодавства, згідно з яким українська мова є обов’язковою в усіх сферах публічного життя.

Сам Марцінків пояснив, що такі інспектори толерантно робитимуть зауваження при вживанні російської мови й пропонуватимуть відвідати мовні курси. За його словами, це буде волонтерська ініціатива, учасники якої не матимуть особливих повноважень, не каратимуть порушників та не займатимуться дискримінацією за мовною ознакою.

Подібні фейки спрямовані на поширення ворожнечі та ненависті в українському суспільстві. Пропагандисти вчергове намагаються розіграти «мовну карту» для створення штучних конфліктів в Україні.  Роспроп також намагається викликати ненависть до російськомовних переселенців, які були змушені втекти від війни саме через збройну агресію РФ.

За даними опитування Центру Разумкова від 24 липня 2024 року, понад 70% українців у побуті спілкується українською мовою.

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп залякував іноземців в Україні фейками про працівників ТЦК.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-