Роспроп поширив фейк про те, що українці самотужки віддаватимуть багатомільярдний кредит із заморожених активів РФ

Роспроп поширив фейк про те, що українці самотужки віддаватимуть багатомільярдний кредит із заморожених активів РФ

Укрінформ
Пропагандисти вигадали пункт кредитного договору від ЄС, щоб посіяти зневіру в українському суспільстві

Одне з центральних російських ЗМІ, пропагандиські телеграм-канали та деякі українські блогери поширюють інформацію, що Україні нібито доведеться самостійно віддавати кредит на суму 35 мільярдів євро, який збирається надати Єврокомісія за рахунок майбутніх прибутків від заморожених активів Росії в ЄС.

Це фейк. Про це не говорила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в ході візиту до Києва 20 вересня, де публічно і оголосила про надання кредиту. Згадок про це немає ані у дописі очільниці ЄК у соцмережі Х, ані безпосередньо в офіційному повідомленні на сайті органу. Також про такий пункт договору не повідомляє жодне зі світових чи українських медіа.

У Міністерстві фінансів заявили, що Україна не витрачатиме власних коштів на погашення позики у 35 млрд євро від Європейського Союзу, анонсованої очільницею Єврокомісії. У відомстві наголосили, що погашення відбуватиметься виключно за рахунок майбутніх прибутків від заморожених активів Росії в ЄС. 

Мінфін зазначив, що було прийнято рішення запропонувати створити Механізм кредитної співпраці з Україною (Ukraine Loan Cooperation Mechanism, ULCM), який забезпечить безповоротну форму макрофінансової допомоги. Таким чином, ця макрофінансова допомога не буде привʼязана до конкретних видатків, водночас вона дозволить забезпечити найбільш нагальні потреби.

Слід зазначити, що 35 мільярдів євро – це лише частина від кредиту на суму $50 мільярдів, які зобов'язуються передати Україні країни «Групи семи» (G7) за рахунок використання заморожених російських активів.

Як зазначив у своєму коментарі Укрінформу голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, говорити про виділення даного кредиту зарано. 

«Під час візиту до Києва президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн озвучила лише пропозицію Єврокомісії про виділення Україні 35 мільярдів євро макрофінансової допомоги у рамках домовленостей між членами G7. Дану пропозицію ще мають затвердити у Європарламенті та Раді ЄС», - підкреслив голова фінансового комітету.

Таким чином, російська пропаганда просто вигадала пункт кредитного договору, який ще навіть офіційно не ратифікований. Погашення цього кредиту буде відбуватись виключно за рахунок доходів від заморожених російських активів ЦБ РФ, які були заблоковані через санкції.

Наратив про те, що Україна нібито «вся у боргах» і їх буцімто доведеться віддавати навіть нашим онукам – це один з найбільш поширених фейків російської пропаганди. Неодноразово РФ поширювала дезінформацію про кредити від МВФ та щодо допомоги союзників України під час війни.

Подібні фейки спрямовані на те, щоб викликати недовіру населення України до наших союзників та партнерів у Європі та засумніватись у правильності шляху нашої країни до ЄС. Також російські пропагандисти намагаються створити в українському суспільстві відчуття зневіри, що нібито через те, що доведеться віддавати кредитну допомогу, українці роками «будуть жити у злиднях». 

Як повідомляв Укрінформ, раніше роспроп через фейки поширив наратив про неефективність F-16.

Андрій Оленін, Оксана Поліщук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-