СБУ взяла

СБУ взяла "харківських партизанів", які разом з ФСБ готували теракти. Відео

Укрінформ
СБУ викрила та знешкодила у Харкові небезпечне розгалужене злочинне угрупування, так званих "харківських партизанів", яке створила, фінансувала та керувала російська ФСБ.

Про це заявив на брифінгу у п'ятницю голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко, передає кореспондент Укрінформу.

"Так звані "харківські партизани" - інспіровані, створені та профінансові спецслужбами РФ, а конкретніше  - ФСБ Росії", - заявив він.

За словами Наливайченка, у Харкові було знешкоджено дві групи таких "партизан", які причетні до підпалів банкоматів, районного військового комісаріату та підриву залізничних колій.

Керівництво злочинною групою, яка називала себе "харківські партизани", здійснював громадянин РФ Погребняк С.З., мешканець міста Бєлгород, який отримував вказівки та фінансування безпосередньо з Центрального апарату ФСБ РФ.

Читайте також: У Харкові під час затримання убили терориста - джерело

За завданням російської спецслужби було створено декілька диверсійних груп, які діяли конспіративно, отримали від кураторів зброю та вибухівку, кошти для вербування бойовиків. Кожна з груп мала виконувати окремі завдання з вчинення підривних акцій - одночасні спалахи "терору" мали залякати людей, дестабілізувати ситуацію на Харківщині перед позачерговими виборами до Верховної Ради, наголосив керівник СБУ.

До складу групи входили як громадяни Росії, так і мешканці регіону. Усі вони пройшли військову підготовку у спеціальному військовому таборі на території Росії у Белгороді та у польовому таборів у Воронезькій області. Завдання та інструкції диверсанти отримували електронною поштою.

Координував діяльність групи співробітник ФСБ з території РФ. В офісі цього російського координатора і були відзняті кадри звернення так званих "партизан". У відеоролику, викладеному в інтернеті, п'ятеро бойовиків у камуфляжній формі і балаклавах під піню "Священна війна" обіцяють "знищити "нацистів" осиковим кілком, щоб люди могли жити спокійно".

Наливайченко розповів, що 5 членів цієї групи, серед яких громадянин Сазонов Михайло Миколайович, 1972 р.н. співробітники СБУ затримали 14-16 жовтня.

Під час обшуків у затриманих та у спеціальній схованці було вилучено гранати Ф-1, кілограм пластиду з детонатором. Крім того, угрупування контрабандою завезло з території РФ т.зв. магнітні міни для виконання наступного завдання - підриву магістральної залізничної колії. У бойовиків, зокрема, було знайдено і списки активістів харківського Євромайдану, бійців українських добровольчих батальйонів та їхніх транспортних засобів.

Читайте також: Медведєв прикріпив ФСБшників до спостерігачів ОБСЄ

Ще одну ланку цієї групи - чотирьох озброєних диверсантів - СБУ затримала під час підготовки ними вибуху на території піротехнічного заводу у Харкові. Зловмисники планували вчинити теракт у ніч з 22 на 23 жовтня. При затриманні вони чинили опір, співробітник СБУ отримав серйозне поранення. Один з диверсантів, який вів прицільний вогонь, під час спецоперації був ліквідований.

Відео: прес-центр СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-