5 ідей як недорого оновити інтер'єр в спальні

5 ідей як недорого оновити інтер'єр в спальні

Реклама
Укрінформ

В кожному домі є особлива кімната, в якій можна забути про метушню і просто бути собою. Це — спальня. Тут буває дуже тихо і спокійно, іноді романтично. Але завжди так, як цього хочеться саме вам. Тому меблювання та інтер’єр у спальній кімнаті потребують особливої уваги. А подекуди свіжого погляду та нових цікавих ідей. Як додати кімнаті настрою, змінити акценти чи просто оновити вже дещо набридлий дизайн без капітального ремонту — розказуємо далі.

Подбайте про меблі

Спальня — це ліжко. Воно є ключовим у меблюванні та облаштуванні кімнати. Для комфорту необхідно, щоб спальне місце було:

  • зручного розміру для відпочинку однієї чи двох людей; 
  • оптимально розташованим із доступом до сторін, щонайменше, для простоти заміни постільної білизни;
  • міцним, без рипучих пружин чи нестійких ніжок, узголів’я.

Якщо ви бачите, що ліжко не відповідає вашим потребам, варто подбати про його заміну. 

Сучасні виробники пропонують широкий вибір таких меблів з хорошими характеристиками за бюджетною вартістю. Достатньо лише визначитися, яке саме недороге ліжко вам потрібне. Для цього варто оцінити його за такими критеріями:

  1. Розмір. Якщо це односпальна модель, вам повинно бути зручно лежати по всій довжині та ширині, щоб нічого не сковувало рухів та не «тиснуло». У випадку двоспального місця — доведеться врахувати особливості тілобудови двох партнерів і розрахувати розмір майбутнього ліжка відповідно до побажань кожного. 
  2. Матеріал. Якщо йдеться про недорогий варіант, варто придивитися до моделей з ДСП/МДФ. Це сучасні матеріали, які активно використовують в меблевому виробництві. Їх перевага у відносно невисокій вартості та хороших термінах служби: до 30 років. До того ж ліжка з ДСП/МДФ можна знайти як у лаконічному дизайні, так і в стилі трансформера. Доступна широка палітра кольорів. Якщо ж немає необхідності економити — придбайте дерев’яну модель — це буде капіталовкладення щонайменше на півстоліття.
  3. Підйомний механізм. Економніший варіант, якщо ліжко не матиме додаткових функціональних навантажень. З іншого боку, містка ніша під спальним місцем може дати змогу заощадити на комоді чи тумбі для сховку постільної білизни тощо. Тому брати ліжко з підйомним механізмом чи без нього — рішення індивідуальне. Варто лише мати на увазі, що ручні механізми будуть довговічними та недорогими, але не дуже зручними, тоді як газліфт — простий в користуванні, але більш вартісний.

Щодо інших меблів, їх у спальні може і не бути. Цілком достатньо ліжка і комода. Для затишку можна також придбати крісло-мішок, в якому комфортно читати чи гортати сторінки соцмереж. Найважливіше правило меблювання спальні — тут не має бути нагромадження речей, навпаки, що більше простору і повітря, то краще.

Чотири стіни — безліч рішень

Ще один спосіб оновити спальну кімнату — змінити стіни. Зробити це можна кількома простими способами:

  • Поклейте шпалери. Їх різноманіття на ринку вражає. Це можуть бути як фото, так і такі, що легко миються. Вибирайте їх за власними вподобаннями і так, щоб візуально розширити простір. Можна навіть підійти до процесу креативно та поєднати кілька дизайнів шпалер на різних стінах. 
  • Подумайте про фоторамки, картини чи полички. Їх не повинно бути багато. Але такі деталі точно додадуть атмосферності кімнаті. Особливо гарно у спальні виглядають живі картини зі стабілізованого моху, годинники. 
  • Просто змініть колір стін. Такий косметичний ремонт на 100% оновить кімнату.

Найважливіший критерій при виборі вдалого рішення — у кімнаті має бути затишно саме вам. Тому й кольори, форми поличок чи стиль картин вибирайте відповідно до своїх вподобань. Бо спальня — це ваша маленька фортеця, де діють тільки ваші дизайнерські правила.

Текстиль для затишку

Незамінною деталью будь-якої спальної кімнати є текстиль. Штори, подушки, покривала чи не найбільше впливають на візуальне сприйняття кімнати. Де їх немає атмосфера більш холодна і лаконічна, де таких деталей вдосталь простір здається меншим і дуже теплим, домашнім. Тому змінивши штори чи доповнивши ліжко іншими, новими декоративними подушками, ви змінюєте акценти в кімнаті. Кілька порад, як зробити такі зміни гармонійними і грамотними:

  • Якщо стіни однотонні, штори та інші деталі текстилю можна вибрати з візерунками. І навпаки — до шпалер з багатими малюнками краще підібрати однотонний спокійний текстиль. 
  • На період літа наповніть кімнату легкими тканинами, заховайте в нішу під ліжком тепле покривало чи плед, натомість купіть атлас. На холодну пору навпаки. Такі сезонні переоблаштування освіжатимуть кімнату і ви ніколи не втомитеся від її дизайну, бо він змінюватиметься, як і ваш настрій чи вподобання. 
  • Не забудьте про килим. Він може бути зовсім маленьким для ніг біля ліжка, або ж на всю площу кімнати. Можна придбати новий або оновити старий. В будь-якому випадку періодична хімчистка чи прання точно не зашкодять.

Єдине, що не рекомендується робити — закривати килимом стіни. Колись це було модним, сьогодні доведено, що такі рішення призводять до накопичення в кімнати зайвого пилу. А це негативно впливає і на якість повітря, і на самопочуття людини, яка в таких стінах відпочиває чи проводить багато часу.

Важливі деталі

Чи не найскладнішим питанням в облаштуванні спальної кімнати є вибір кольорів та принтів. Здавалося б, усе просто: що подобається, те у спальню й тягнемо. Насправді – ні, тут дуже важливо витримати баланс. Тому рекомендацій буде три:

  • Якщо візерунки, то однакові. Рослинні орнаменти поруч з геометричними та вінтажними створять візуальний хаос і підсвідомо втомлюватимуть. Тому якщо вам до вподоби квіткові декорації, зупиніться лише на них. Якщо ви придбали штори з вензелями, то таким самим або повністю однотонним, має бути стиль наволочок на декоративних подушках чи візерунок на килимі. 
  • Поєднання однотонності і принтів. Краще, якщо першого буде більше, ніж другого. Бо все-таки йдеться про кімнату відпочинку. Тому: що легшим буде дизайн, то краще він сприятиме спокійному сну і розслабленню.
  • Кольоровий акцент. Цікава ідея: вибрати у спальні куточок, де можна дати волю фантазії і наповнити його приємними дрібничками чи влаштувати там вибух кольорів. Для прикладу, підвіконня: поставте на нього різнобарвні горщики з квітами. Чи придбайте полицю-драбинку і наповніть її декоративними подарунками, які мають для вас символічне значення, незалежно від їхньої кольорової гами: дитячі поробки з пластиліну, підставка з прикрасами, фоторамка від сестри чи колекція статуеток з мандрівок. Єдиний мінус — така полиця потребуватиме постійного прибирання. Але воно може стати просто особливим відрізком часу для спогадів, що зігрівають серце. 

Не потрібно намагатися наздогнати модні тренди, коли йдеться про спальню. Тут усе дуже індивідуально: хочеться мегасучасного дизайну запросіть фахівця, мрієте про свій куточок в особливому стилі станьте самі для себе спеціалістом з облаштування інтер’єру.

Світло чи напівтемрява

Ще один фактор, який впливає на настрій кімнати — освітлення. Найкраще, якщо воно буде тут різноманітним. Адже найважливіше у спальні атмосфера відпочинку. Тому при переоблаштуванні кімнати подбайте про те, щоб світло давала не лише центральна люстра на стелі. Вдале рішення — точкові лампи на стіні чи стелі над ліжком. Або красивий торшер. Важливо, щоб можна було створити напівтемряву або ж дати змогу водночас комусь читати, а комусь — спати. 

І точно варто вибирати для спальної кімнати тепле світло. Воно сприятиме розслабленню і доповнюватиме всі елементи декору, які ви підібрали для затишної атмосфери. 

Крісла, пуфи, текстиль та недорогі ліжка можна купити в інтернет-магазині «Світ Матраців». Каталог наповнений товарами, які стануть хорошим рішенням для переоблаштування інтер’єру спальні без зайвих витрат. На сайті https://svit-matrasiv.com.ua/ua/ зручно ознайомитися з асортиментом, прочитати характеристики ліжок чи інших меблів та вибрати ті деталі для спальні, які вам потрібно. Також тут легко оцінити вартість оновлення кімнати, бо можна побачити актуальні ціни на товари в наявності. Доступна консультація менеджерів та зручна доставка.

Не бійтеся змін. Адже часто вони не потребують великих фінансових витрат — лише сильного бажання. Переоблаштовуйте спальню тоді, коли відчуваєте, що стара атмосфера вас втомлює. Оновлена кімната точно додаватиме натхнення до життя та звершень. Адже людина, яка добре і якісно відпочиває та завжди в настрої, відкрита до підкорення вершин та здійснення мрій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-