Чому оренда комунальних приміщень на аукціонах Прозорро.Продажі така популярна

Чому оренда комунальних приміщень на аукціонах Прозорро.Продажі така популярна

Реклама
Укрінформ

Оренда комунального майна залишається одним із популярних напрямків аукціонів у системі Прозорро.Продажі. Цей ринок пропонує різноманітні приміщення – від адміністративних будівель до історичних об'єктів.  

Наприклад, аукціон з оренди 100-річної ротонди у Стрийському парку, зібрав 12 учасників. Переможцем став «Холдинг емоцій «!Fest», який відреставрував ротонду, де рік працює заклад «П'яна вишня».  

Як виникла ідея оренди та яким був шлях до перемоги в торгах – нам розповів Тарас Маселко, PR директор холдингу.  

PR директор «!Fest»: порятунок історичної пам'ятки – важлива складова роботи холдингу 

Ротонди та інші об'єкти на території Стрийського парку роками перебували в занедбаному стані. Як тільки з'явився шанс щось зробити для їх відновлення, ми одразу відгукнулися. 

Ми добре знаємо історію Стрийського парку та виставки Крайової. Це частина історії Львова, до якої наш холдинг небайдужий. Тому ми завжди раді можливості відновити пам'ятку культурної спадщини або хоча б подбати про неї. Це важливо для нас і є складовою нашої роботи та візії. 

Шлях до успіху: як ми перемогли у висококонкурентному аукціоні

Стратегія участі в аукціоні проста – наша бізнес-модель дозволяла запропонувати високу ціну за оренду. 

Для нас не стало подивом, що на цей об'єкт так багато претендентів і що стартова ціна суттєво зросла (з 10 000 до 165 000 гривень за оренду на місяць). Ми були готові до таких змагань.  

Стратегія формування орендної ставки в бізнесі не є чимось надзвичайним. Візьмемо, наприклад, ресторанний бізнес: якщо одна компанія готова закласти у свою бізнес-модель оренду на рівні Х, а інша бачить можливість успішно працювати та виконувати фінансові результати з орендою на рівні Х2, вона, звісно, запропонує власнику приміщення вищу ціну.  

Для власника вигідніше отримати вищу орендну плату. Але питання в тому, чи зможе бізнес дозволити собі такі витрати у своїй моделі і бюджеті. 

Розвінчання міфів про оренду комунального майна  

Існувала міфологізована думка, що наш холдинг є бізнес-структурою чиновника і що тільки при певних домовленостях можна взяти в оренду таке майно, як ротонда в Стрийському парку чи приміщення в центрі міста. Вище описав логіку чому це не так. Ринок оренди комунальних об'єктів відкритий для всіх, і будь-хто може взяти участь у торгах. 

Ми не зустріли пострадянських забюрократизованих чи хабарницьких схем, тому щиро вболіваємо за інструмент Прозорро.Продажі. Такі інструменти для бізнесу сприяють ефективному розвитку економіки нашої країни. 

Свою думку щодо популярності комунальної оренди висловив Віталій Діхтяр, СЕО  E-Tender (офіційний майданчик Прозорро.Продажі), що супроводив «!Fest» в аукціоні на ротонду 

Віталій Діхтяр, СЕО E-Tender: здача історичних об'єктів в оренду – один зі способів  прозорого наповнення місцевих бюджетів

Кейс з орендою ротонди демонструє, що нерухомість з історичною цінністю успішно здається державою через Прозоро.Продажі. Класичний «win-win», коли місцева влада законно наповнює бюджет, отримуючи значні надходження від використання власних обʼєктів чи приміщень. 

Бізнес, своєю чергою, маючи позитивний досвід участі в прозорих аукціонах, заохочується брати в оренду комунальне майно й надалі. Паралельно зменшується скептицизм щодо чесності торгів та підвищується довіра до співпраці з державою в цілому.  А громадянському суспільству легко відслідкувати та бачити «всю історію» навколо кожної процедури оренди.    

Звичайно, такий 100-річний об'єкт, як ротонда в Стрийському парку, здається не кожного дня, проте на балансі комунальних установ є багато майна іншого типу. І не завжди в них присутня обовʼязкова вимога щодо реставрації та капітального ремонту нерухомості, що потребуватиме додаткових інвестицій.   

Саме тим електронні аукціони на E-Tender і приваблюють орендарів з усіх регіонів України. Система пропонує широкий вибір приміщень: від пари квадратних метрів під кавомашину до офісних площ в історичних центрах міст.   

Оренда комунального майна з усієї України 

Переваги оренди через E-Tender на Prozorro.Продажі  

  • Тільки тут здаються в оренду приміщення на вокзалах «Укрзалізниці»,  «Укрпошти», в підземних переходах на станціях метро, комунальних лікарнях, навчальних закладах тощо.  
  • Незалежно від місця розташування об'єкта – чи то серце міста-мільйонника, чи то районний центр – розмір стартової орендної плати становить 1% від балансової вартості такого об'єкта.  
  • Оренда строком до 5 років виключає необхідність нотаріального посвідчення угоди.  
  • Усі аукціони державного та комунального майна в Україні доступні та централізовані в єдиній системі, де ви можете знайти об'єкти за необхідними параметрами.  

Ми раді бути надійним партнером для бізнесу, який обирає майно на Прозорро.Продажі. Адже ми розуміємо, що стабільна робота та розвиток підприємництва є надзвичайно важливими для підтримки економіки країни в ці надскладні часи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-