В Україні стартував соціальний проєкт

В Україні стартував соціальний проєкт "Невидимі сторінки" для популяризації читання шрифтом Брайля

Реклама
Укрінформ
27 серпня 2024 року, на базі освітньо-реабілітаційного простору "Трініті хаб" у Києві відбувся офіційний старт соціального проєкту "Невидимі сторінки". 

Ця ініціатива, організована видавництвом "Антологія" за підтримки Українського інституту книги, спрямована на популяризацію читання шрифтом Брайля та забезпечення безбар'єрного доступу до літератури.

Проєкт передбачає організацію і проведення заходів, спрямованих на промоцію читання для осіб з інвалідністю. Мета – показати, що література має об'єднувальну силу і здатна стирати будь-які бар'єри. Особливістю ініціативи є також надання рекомендацій щодо навчання шрифтом Брайля та його популяризації для бібліотек, інклюзивно-ресурсних центрів, батьків, вчителів, волонтерів та всіх, хто прагне зробити внесок у розвиток безбар’єрного суспільства.

Попри високу загрозу з боку рф захід розпочався вчасно. 

Модераторка Наталія Бовтрук розпочала захід відомими словами Ліни Костенко, а також анонсувала, що твір письменниці "Маруся Чурай" буде обговорюватися на одному з наступних заходів.

Презентувала ініціативу Олена Нечепуренко – кураторка проєкту "Невидимі сторінки" та директорка видавництва ТОВ "Фірма "Антологія". Вона розповіла про особливості виготовлення книг шрифтом Брайля та про те, як виникла ідея створення проєкту.

"Дуже важливо популяризувати читання, книги шрифтом Брайля. Читання важливий елемент не просто дозвілля людини, а її розвитку та формування. Ми вирішили завдяки підтримці Українського інституту книги популяризувати читання в різних містах України. Ми залучимо не тільки незрячих людей чи з порушеннями зору, а й всіх охочих. Зокрема, працівників бібліотек, інклюзивно-ресурсних центрів, батьків тощо. Щоб суспільство звернуло увагу. Ніколи не буває забагато книг, а особливо для людей з особливими освітніми потребами", – підкреслила Олена Нечепуренко.

До заходу долучився перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. Він зазначив, що такі проєкти важливі, адже книги мають бути доступні кожному.

"Держкомтелерадіо буде партнером проєкту і сприятиме популяризації також", – зазначив Богдан Червак. 

Проєкт підтримало і Міністерство культури та інформаційної політики України. Були присутні Анастасія Тугай – головна спеціалістка відділу політики безбар'єрності, гендерної рівності та ментального здоров'я та Єфіменко Крістіна – заступниця директора Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій-начальник відділу відновлення закладів культури. 

"Завдяки захисникам і захисницям України ми можемо тут зібратися і реалізувати важливі проєкти. МКІП активно реалізує Національну стратегію із створення безбар'єрного простору в Україні. В межах реалізації політики безбар'єрності МКІП втілює флагманський проєкт 'Інформація без бар'єрів', що забезпечує доступність інформації для усіх суспільних груп. Ми прагнемо навчити та пояснити як подавати інформацію у доступному для всіх форматі.  Реалізація політики безбар'єрності є одним з пріоритетних напрямів роботи МКІП. Робимо разом важливі кроки для формування безбар’єрного суспільства", – зауважила Анастасія Тугай. 

Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Олексій Дніпров доєднався до заходу та підтримав команду проєкту. 

"Питання безбар'єрності сьогодні є одним із пріоритетів нашої держави. Як керівник закладу освіти в плани ставлю створити університет також безбар'єрним та доступним всім. І ми над цим уже працюємо. Ми готові доєднатися до таких соціальних проєктів, а також до покращення усіх будівельних та інших норм для покращення життя суспільства без будь-яких перешкод", – зазначив Олексій Дніпров.

Він додав, що йому актуальна ця тема, адже у планах закладу освіти формувати його безбар'єрним. 

Важливою учасницею проєкту є Наталія Медвєдєва, керівниця відділу психологічної реабілітації, психологиня ГО "Трініті хаб". Вона втратила зір у дорослому віці тому поділилася з учасниками заходу цікавими лайфхаками щодо застосування шрифту Брайля. Зокрема Наталія розповіла, як розрізняє панчохи за кольором, в цьому їй звичайно допомагає рельєфно-крапковий шрифт. А ще вона підкреслила, що шрифт Брайля є енергонезалежним. 

Розробниця "Методичних рекомендацій", які були презентовані на заході, завідувачка кафедри технологій освіти та реабілітації осіб з порушеннями зору Українського Державного університету імені Михайла Драгоманова, президентка Всеукраїнської організації "Асоціація тифлопедагогів України" Тетяна Гребенюк розповіла про особливості вивчення шрифту Брайля. Також вона зазначила, що головним при вивченні рельєфно-крапкового шрифту є мотивація та бажання знати його. 

Серед гостей були також представники бібліотек, зокрема, Олеся Жернакова, яка представляє Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Олеся Гончара. Вона розповіла, що до 24 лютого 2022 року в бібліотеці працював Центр для користувачів з особливими потребами, де був фонд книжок, надрукованих шрифтом Брайля. Читачі могли брати ці книги додому або читати їх у бібліотеці. Багато з цих книг вдалося зберегти, але частину, на жаль, було пошкоджено. Нині, через значні пошкодження приміщення та небезпечне розташування бібліотеки, діє проєкт Артукриття "Незламна бібліотека".

Захід завершився оглядом "Методичних рекомендацій", дидактичних матеріалів, які допомагають вивчення шрифту Брайля, а також відповідною літературою.

Далі команда проєкту "Невидимі сторінки"  готується до подій у Чернівцях, Львові та Одесі. Заходи проводитимуться як офлайн, так і онлайн, щоб кожен мав змогу долучитися до дискусій та читання. Це дозволить залучити широку аудиторію та забезпечити доступ до літератури для всіх бажаючих.

У межах ініціативи вже працює онлайн-зала "Невидимих сторінок", де буде поширюватися актуальна інформація та анонси.

Підготовлено за сприяння державної установи "Український інститут книги” за кошти державного бюджету України.

Авторська думка може не збігатися з офіційною позицією державної установи “Український інститут книги".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-