Ківалов cтверджує про "європейскість" нового Кримінально-процесуального кодексу

Укрінформ
Новий Кримінально-процесуальний кодекс відображає європейські стандарти і філософію розслідування і судового розгляду кримінальних справ

Новий Кримінально-процесуальний кодекс відображає європейські стандарти і філософію розслідування і судового розгляду кримінальних справ.

Про це заявив народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів, голова Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергій Ківалов, повідомляє прес-служба ПР.

"Новий УПК відображає європейські стандарти і європейську філософію розслідування і судового розгляду кримінальних справ. Головне - кодекс встановлює процесуальну рівність і змагальність сторін. Підвищуються права підозрюваних, розширяються права потерпілого, оновлюється процедура досудового розслідування, удосконалюється процедура судового контролю, забороняється повернення справ на додаткове розслідування, що раніше часто призводило до необгрунтованого затягування розгляду справ, удосконалюється процедура оскарження судових рішень. Вдала новела - про примирення сторін, коли потерпілий може примиритися з обвинуваченим, якщо той визнав свою провину, розкаявся, відшкодував матеріальний і моральний збиток", - зазначив парламентарій.

За твердженням С. Ківалова, текст кодексу редагувався декілька місяців з урахуванням рекомендацій європейських експертів. Над ним працювали і національні експерти. Ківалов визнав, що внесення проекту в парламент затрималося, проте близько 95% зауважень були враховані, - додав він.

Політик також повідомив, що наявність дискусійних моментів не є мотивом приймати законопроект в штики.

"Проект закону був прийнятий у першому читанні в парламенті, після чого кожний депутат міг запропонувати свої поправки. Мною особисто підготовленj понад стj. Наприклад, мені спірною здається система присяжних - двоє професійних суддів і троє присяжних. Три - мало, хоч таке в Європі зустрічається. Слід або відмовитися від присяжних, або збільшити їх число до п'яти, як мінімум. Є в проекті і чисто технічні виправлення, які треба внести на етапі другого читання", - розповів Сергій Ківалов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-