У чому винна Олена Лукаш?

У чому винна Олена Лукаш?

Аналітика
Укрінформ
Етапи «бойового шляху» колишньої захисниці Януковича і міністра юстицїі часів розстрілу Майдану

Як відомо, 5 листопада затримано колишнього міністра юстиції Олену Лукаш. Пропонуємо хроніку гучних подій і заяв останніх років, що пов`язані з нею. 

Листопад-грудень 2004 року. Олена Лукаш представляє у Верховному Суді України інтереси кандидата в президенти В.Януковича. Це був судовий процес у справі Віктора Ющенка проти ЦВК (щодо визнання сфальсифікованими результатів другого туру голосування на виборах президента України).

Червень-листопад 2005 року. Як юрист ТОВ Юридичне агентство «Лібера» захищає Бориса Колеснікова, який потрапив під слідство за підозрою у вимаганні.

Листопад 2006 року. Призначається першим заступник Міністра Кабінету Міністрів (Анатолія Толстоухова) в уряді Януковича.

2010 рік - після обрання В.Януковича Президентом стала першим заступником глави його Адміністрації - представником Президента в Конституційному Суді.

4 липня 2013 року призначена Міністром юстиції України.

2 жовтня 2013 року розгорівся скандал із несанкціонованим втручанням у роботу комп'ютерів, автоматизованих систем комп'ютерних мереж Міністерства юстиції. За даними ГПУ, в результаті цього було заблоковано роботу 12 державних і єдиних реєстрів інформаційних мереж. Як повідомляла сама Лукаш, "приватна компанія-розробник оформила право власності на реєстри, тому до липня 2013 року держава була змушена перераховувати щомісяця за право користування реєстрами більше 10 млн грн. Лукаш розповіла, що схема розкрадання державних коштів була розроблена посадовцями "Держінформ'юсту" за попередньою змовою з розробником програмного забезпечення ТОВ "Арт-майстер". Всі причетні до цього, за інформацією Лукаш, знаходяться за межами України.

Як сьогодні вважає Генеральна прокуратура, О.Лукаш сама надала вказівку т.в.о. генерального директора ДП "Інформаційний центр" Міністерства юстиції України внести незаконні зміни до комп'ютерних програм, що забезпечують функціонування Єдиних та Державних реєстрів. Внаслідок таких дій, у роботі Реєстрів відбулись збої, що призвело до несанкціонованого блокування інформації та спотворення процесу її обробки.

Особливо відзначилася Олена Лукаш під час репресій проти Євромайдану.

14 грудня 2013 року. В ефірі "Шустер LIVE", після побиття студентів на Майдані та безчинств Беркуту 1 грудня на Банковій, Олена Лукаш переконує, що закон має бути рівний для всіх: "Для тих, хто закликав до повалення суспільного устрою, до тих, хто захоплював будівлю, паралізував місто, до тих, хто не виконує рішення судів і до тих, хто перевищив силу і завдав людям шкоду».

15 січня 2014 року напередодні прийняття диктаторських законів Лукаш заявляє, що «поширення в Інтернеті персональних даних працівників органів влади та правоохоронців, які приймають участь у протидії акціям протесту, є незаконним та передбачає адміністративну й кримінальну відповідальність».

15 січня 2014 року Лукаш попереджає, що у Європі та США жорстко карають за участь в масових акціях протесту. "Отже, правоохоронні органи провідних країн світу надзвичайно жорстко реагують на будь-які порушення громадського порядку, які перетворюються або навіть мають намір перетворитися у масові заворушення", - резюмувала Лукаш.

15 січня 2014 року Лукаш заявляє, що акції протесту, які проходять в Україні проти дій влади і за євроінтеграцію, мають "яскраво виражений насильницький характер"."Останні події в Україні свідчать про те, що окремі акції не відповідають загальноприйнятим європейським нормам і спрямовані на прояв насильства", - вважає Лукаш.

Вона підкреслила, що на мітингах, які проходять зараз, звучать заклики до блокування доріг, захоплення адмінбудівель і повалення чинної влади.

На її думку, все це свідчить про те, що ці акції не можна розглядати як мирні, і правоохоронці повинні діяти відповідно.

Після цього Лукаш зачитала більше 10 статей Кримінального кодексу, під які, на її думку, підпадають дії учасників та організаторів мітингів, які проходять зараз в Україні.

Вона підкреслила, що українські правоохоронці мають повне право застосовувати силу для припинення незаконних дій мітингувальників.

15 січня 2014 року. Лукаш заявляє про неможливість застосування на практиці закону про звільнення арештованих активістів Євромайдану.

"Закон "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідувань і покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" є політичним компромісом, і в ньому немає жодного слова про амністію...", - сказала Лукаш.

"У Кримінальному процесуальному законодавстві відсутні механізми реалізації цього закону", - заявила вона. За її словами, ціла низка положень цього закону суперечить чинному законодавству.

21 січня 2014 року. Коментуючи набуття чинності «диктаторського закону» Олійника-Колесніченка, Лукаш заявляє, що кримінальна відповідальність за наклеп існує в низці європейських країн. На думку Лукаш, українські журналісти не займаються завідомо неправомірним збиранням та розповсюдженням недостовірної інформації. Законом, зокрема, запроваджувалася кримінальна відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність. Автори закону були упевнені, що в Україні масове поширення набуло таке явище як екстремізм. Відповідно до уваленого закону, наклеп, який публічно демонструється в ЗМІ або мережі Інтернет, карається штрафом від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або виправними роботами на термін до 1 року. Наклеп, поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, - карається виправними роботами на строк від 1 до 2 років, або обмеженням волі на термін до 2 років.

21 січня 2014 року.  Лукаш заявляє: "Шкода, що опозиція відмовилася бодай оголосити заяву з засудженням екстремістських і радикальних дій у центрі столиці. Вона закликала іноземних дипломатів засудити прояви екстремізму у Києві. Висловила занепокоєння тим, що іноземні дипломати відвідують захоплені протестувальниками адмінбудівлі у Києві. "Висловлюємо глибоке занепокоєння щодо фактів відвідування представниками іноземних дипмісій захоплених адміністративних будівель", - зазначила міністр.

За її словами, саме в цих будівлях перебувають люди, які готують запалювальні суміші. Міністр зазначила, що українська міліція виявила "глибоке терпіння до екстремістів" та, ризикуючи власним життям, проявила мирність до тих, хто чинить безлади. Вона висловила жаль з приводу того, що іноземні партнери не засудили екстремізм та безлади, які "чиняться представниками опозиції".

27 січня 2014 року. Міністр юстиції Олена Лукаш обіцяє звернутися до Януковича з проханням вийти з переговорного процесу з опозицією, а також звернутися до РНБО з проханням розглянути питання про введення надзвичайного стану в країні, якщо активісти "Спільної справи" не звільнять захоплену ними будівлю Міністерства юстиції.

12 лютого 2015 року. Лукаш вважає, що опозиція не підпишеться під Конституцією-2004. "Повернення до Конституції зразка 2004 року - сьогодні основна вимога опозиційних політиків. Але ми не бачимо підписів опозиційних депутатів під текстом Конституції-2004", - заявила в.о. міністра.

Лукаш пояснює це тим, що опозиційні політики "чудово знають і розуміють зміст Конституції-2004".

"У її нормах ідеться про перерозподіл повноважень у владному трикутнику президент-парламент-уряд. Жодних змін, які стосуються життя, безпеки, прав і свобод громадян Конституція-2004 не містить", - пояснила вона.

13 лютого 2014 року. Лукаш впевнена, шо Європа не підтримує Конституцію-2004. "На думку експертів, положення закону не відповідали меті «конституційної реформи», були суперечливими та не відповідали європейським стандартам у цій сфері, а також українським зобов'язанням, узятим при вступі до Ради Європи, - зазначила вона.

18 лютого 2014 року. Перший день розстрілу Небесної сотні. "Сьогодні лідери опозиції персонально відповідальні за новий етап загострення протистоянь. Їхні дії поставили під загрозу громадський мир та майбутнє України", - наголосила Лукаш. - "Протест, який ще вчора анонсувався опозицією як мирна акція, сьогодні розпочався відкритим озброєним протистоянням екстремістів. Опозиція проігнорувала заклики Президента України Віктора Януковича та лідерів Європейського Союзу, США та Росії до мирного врегулювання конфлікту", - зауважила Лукаш.

19 лютого 2014 року.  О.Лукаш: "Президент України закликав негайно припинити збройне протистояння, скласти зброю і здатися правоохоронним органам тим, хто сьогодні порушив закон та провокує громадянські протистояння", - повідомила в.о. міністра (Українська правда). 

27 лютого 2014 року Верховна Рада звільнила Лукаш з посади міністра юстиції. 7 березня 2014 року вона звільнена від виконання обов'язків представника президента в Конституційному Суді. СБУ оголосила в розшук екс-міністра юстиції О.Лукаш.

Лютий 2014 року. Австрія, Швейцарія та Ліхтенштейн заблокували рахунки колишнім урядовцям, наближеним до екс-президента Януковича, в їх числі і О.Лукаш, за підозрою в причетності цих осіб до порушення прав людини в місяці під час протестів в Україні, а також у корупції та відмиванні грошей. В березні 2014 р. блокування коштів О.Лукаш підтримала Рада Європейського Союзу, передає УНН.

22 травня 2014 року. ГПУ проводить досудове розслідування щодо О.Лавриновича та О.Лукаш.  Зокрема, як йдеться у повідомленні, "Генеральна прокуратура України 20 травня цього року зареєструвала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України стосовно колишнього Міністра юстиції Олександра Лавриновича (2010-2013рр), його заступника, начальника департаменту планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності та екс-Міністра юстиції Олени Лукаш (2013-2014рр) за фактом розтрати бюджетних коштів.

За результатами перевірки використання Міністерством юстиції України бюджетних коштів на залучення іноземних компаній, у справі „Тимошенко проти України", що перебувала на розгляді Європейського суду з прав людини, встановлено, що послуги приватної юридичної компанії у 2012 році коштували 95 тисяч гривень, а у 2013 році згадувані особи на ці ж послуги витратили з Державного бюджету 8,6 млн грн.

Крім цього, зазначається, що О.Лукаш при звільненні з посади привласнила документи щодо проведення вказаної закупівлі. 

28 травня 2014 року. Прокуратура міста Києва зареєструвала кримінальні провадження за фактами вчинення протиправних дій екс-міністром юстиції Оленою Лукаш. Також, прокуратурою столиці внесені відомості до ЄРДР про вчинення колишнім Міністром юстиції України О.Лукаш кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367 (службова недбалість), ч. 2 ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), пов'язаних з припиненням роботи всіх Єдиних та Державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України.

28 травня 2015 року заступником Генерального прокурора України повідомлено про підозру колишньому Міністру юстиції України О.Лукаш.

Екс-високопосадовець підозрюється у заволодінні державними грошовими коштами шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненим за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, а також у службовому підробленні, що спричинило тяжкі наслідки, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України. 

Досудове розслідування проводилось Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України. 

8 червня 2015 року. Рішенням Ради Європейського Союзу продовжено дію санкцій щодо С.Клюєва до 6 жовтня поточного року, а стосовно О.Лукаш та Д.Табачника - до 6 березня наступного року.

28 липня 2015 року. Як повідомдяє сайт МВС у розділі "Особи, які переховуються від органів прокуратури", О.Лукаш зникла 28 липня 2015 року.

7 серпня 2015 року. Печерський райсуд Києва наклав арешт на три квартири колишнього міністра юстиції Олени Лукаш.

10 вересня 2015 року. Служба безпеки України оголосила у розшук колишнього міністра юстиції України Олену Лукаш. Про це повідомляється на сайті МВС, передає УНН.

5 листопада 2015 року Олена Лукаш затримана СБУ.

Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-