Прикордонники очікують указу щодо дати свого свята

Прикордонники очікують указу щодо дати свого свята

Укрінформ
Держприкордонслужба очікує на Указ Президента щодо нової дати відзначення Дня прикордонника.

Про це сказав кореспонденту Укрінформу  помічник голови Держприкордонслужби, прес-секретар відомства Олег Слободян.

"Ще немає підписаного Указу, але сподіваємось, що затримок не буде, тому потихеньку починаємо готуватись", - сказав Слободян.

Він нагадав, що ДПСУ запропонувала дату 30 квітня, бо саме наприкінці квітня 1918 року українські війська після кровопролитних боїв встановили державні символи на кордоні УНР з Росією під час Першої українсько-більшовицької війни.

Слободян зауважив, що наразі документи знаходяться на погодженні у Міністерстві внутрішніх справ. 

Читайте також: Прикордонники затримали на виїзді в РФ контрабандні сигарети на 900 тисяч

Як відомо, вже кілька років точаться розмови щодо перенесення дати святкування Дня прикордонника, яке відзначається 28 травня, на інший день для того, щоб відійти від стереотипів часів Радянського Союзу.

 30 квітня визначено ДПСУ тому, що у 1918 запорожці групи полковника Володимира Сікевича вийшли до кордону з Доном. Полковник Сікевич згадував: «Козаки принесли два високі стовпи, вималювали їх на жовто-блакитну фарбу, яку знайшли на станції, на кожному з двох стовпів намалювали тризуб,  написали «У.Н.Р.», а до стовпів прибили патики з нашим рідним державним прапором! Священник відслужив молебень, окропив святою водою прапори... Музика заграла наш гімн, гармати дали салют, а козаки крикнули могуче «Слава!».

Згодом полковник Сікевич брав участь в організації оборони східних кордонів Української держави. 

Таким чином, 100 років тому, у квітні українські війська встановили свої символи на кордоні держави. Досі День прикордонника в Україні відзначали 28 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-