ВМС України треба бути готовими до конфліктів на Азові —  Ходжес

ВМС України треба бути готовими до конфліктів на Азові — Ходжес

Укрінформ
Україні потрібно розробити стратегію та політику стосовно Азовського моря. Визначити, де проходить та червона лінія, відповідно до якої діє країна, і бути готовими до можливих конфліктів на Азовському морі.

Про це зазначив на Безпековому форумі у Львові його співголова — відставний генерал-лейтенант американської армії Бен Ходжес, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україні потрібно розробити стратегію та політику стосовно Азовського моря: визначити, де проходить та червона лінія, відповідно до якої діє країна щодо нього. Крок другий - Україна повинна вимагати свободи навігації для своїх кораблів в Азовському морі, щоб їх не зупиняли російські кораблі. А це означає, що ВМС України треба бути готовими до потенційних конфліктів. Також українське політичне лідерство повинне захищати їх, якщо щось піде не так”, - зазначив Ходжес.

Американський військовий вважає, що нам необхідно збільшити кількість представників ВМС України у Генеральному штабі і в Міністерстві оборони. Це мають бути люди, які розуміють, що треба робити і мають вплив на прийняття рішень.

Читайте також: РФ намагається зробити Азовське море джерелом нестабільності — Клімкін

“Росія спрямувала зусилля на те, щоб економічно задушити Україну. Для цього не потрібно вторгнення чи інвазії. Достатньо зупинити експорт України з Маріуполя, Бердянська. На це й спрямовані зараз російські зусилля”, - підкреслив Ходжес.

На думку генерала, якби Росія готувала якусь інвазію чи захоплення, то це виглядало б саме так, як нинішня ситуація проти України в Азовському морі. Це була б різна підготовка, розвідувальні операції, залякування, дії, які б зробили складнішим розуміння того, що насправді відбувається. Саме тому Україні важливо мати морську спроможність, яка б могла дати відсіч, а не просто сидіти на березі і чекати.

Щодо ролі США, то генерал-лейтенант вважає, що його країна повинна підтримувати Україну в проведенні військових навчань, наданні технічної допомоги, у міжнародній інформаційній сфері: висвітленні дій Росії.

Як повідомляв Укрінформ, Безпековий форум 2018 проходить у у Львові з 24 по 26 жовтня. Він зібрав понад 240 учасників із 44 країн світу.

Упродовж останніх місяців Росія затримує судна, які прямують до портів Бердянська та Маріуполя. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявляв, що Україна проводить переговори з країнами ЄС та США щодо запровадження санкцій проти Росії у відповідь на блокаду Азовського моря.

У Державному департаменті США назвали дії Росії в Азовському морі спробою дестабілізувати Україну.

Тим часом Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення посилити військово-морську присутність в Азовському морі, створивши там корабельно-катерне угрупування Військово-морських сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-